Aktuellt i Stockholms län

Vaccination mot apkoppor

Innehållet gäller Stockholms län

Idag påbörjas vaccination mot apkoppor i Stockholms län. Det är du som blir kontaktad av vården som en del i smittspårningen som kommer att erbjudas vaccin, det går inte att boka själv. Vaccinet är kostnadsfritt.

Du som har varit i nära kontakt med en person som har apkoppor efter att hen fått symtom erbjuds vaccin. Vaccinet är mest effektivt om det ges inom fyra dagar från smittotillfället, men kan i vissa fall ges upp till 14 dagar efteråt.

Du som har kommit i kontakt med viruset kommer att vaccineras med en eller två doser, utifrån en medicinsk bedömning. Vaccinet ges inte till personer som har utvecklat symtom på apkoppor.

De som erbjuds vaccination identifieras via smittspårning och kommer att bli kallade av vården. Det går inte att själv boka tid för vaccination.

- Om du har symtom som du tror beror på att du har smittats av apkoppsvirus bör du söka vård genom att ringa 1177. Om du har infekterade personer i din närhet bör du undvika nära kontakt med dessa. Sexuella kontakter utgör en särskilt hög smittrisk, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm.

Fakta:

  • Fram till i dag har 63 fall av apkoppor anmälts i Stockholms län.
  • Tillgången på vaccin mot apkoppor är begränsad.
  • Region Stockholm har via Folkhälsomyndigheten blivit tilldelade en liten mängd doser med vaccinet Jynneos.
  • Vaccinet är kostnadsfritt.

Läs mer om apkoppor här på 1177.se och på Folkhälsomyndigheten.se 

Till toppen av sidan