Aktuellt i Stockholms län

Dos 3 för dig som är född 1956 eller tidigare

Innehållet gäller Stockholms län

27 oktober: Folkhälsomyndigheten har idag beslutat att rekommendera att personer födda 1956 eller tidigare erbjuds en tredje dos vaccin mot covid-19. Bokningen i Region Stockholm är redan öppen. Med en tredje dos vaccin förstärks och förlängs skyddet mot covid-19.

Denna nyhet har uppdaterats efter Folkhälsomyndighetens rekomendation att ändra till fem månaders tidsintervall mellan dos två och påfyllnadsdosen för personer som är födda 1956 eller tidigare. För personal inom SÄBO, hemtjänst och hemsjukvård kvarstår den tidigare rekommendationen om tidsintervall på sex månader.

– Det är ett efterlängtat besked till de personer som var bland de första att erbjudas vaccin mot covid-19. För den som bokar i appen Alltid Öppet går det att få en tid väldigt snabbt. Erbjudandet om dos tre finns redan i appen för alla i rätt ålder och där det har passerat 5 månader sedan den andra dosen. Vi har gott om vaccin nu, till skillnad från i våras när många äldre fick vänta på att få ett efterlängtat skydd mot covid-19, säger Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare i Region Stockholm.

Läs mer om hur du som är född 1956 eller tidigare kan få din 3 dos i artikeln "Så här gör du för att vaccinera dig mot covid-19".

Folkhälsomyndigheten har även beslutat att rekommendera att erbjuda fler grupper en påfyllnadsdos. Detta kommer att ske successivt. Information om hur personal inom SÄBO, hemtjänst och hemsjukvård ska få en tredje dos kommer i närtid.

Fakta om vaccination med en tredje dos

  • Den som har kraftigt nedsatt immunförsvar kontaktas av Karolinska Universitetssjukhuset. 
  • Sedan 4 oktober har det gått att boka vaccinationstid eller söka drop-in-tid för gruppen född 1941 eller tidigare. Vaccination inom SÄBO, hemtjänst, hemsjukvård pågår. Ungefär 29 000 tredjedoser har redan givits i Region Stockholm.
  • De vacciner som används är från Pfizer/BioNTech samt Moderna.

Läs mer på Folkhälsomyndigheten.se

Till toppen av sidan