AKTUELLT I STOCKHOLMS LÄN

Nu inleds vaccination mot covid-19 för dig som ingår i fas 3

Innehållet gäller Stockholms län

Med start idag den 21 april kan personer födda 1961 och tidigare – med eller utan riskfaktorer – samt personer i åldern 18 till 64 år med riskfaktorer eller som vårdats och fått behandling på sjukhus de senaste 12 månaderna boka tid för vaccination mot covid-19. Personer födda 1961 eller tidigare – med eller utan riskfaktorer – ska vaccinera sig på en vaccinationsmottagning medan övriga riskgrupper kontaktas av sin vårdgivare.

Idag inleder Region Stockholm fas 3 i vaccinationen mot covid-19 och det innebär att fler har möjlighet att boka tid för vaccination. Det är nästan en vecka före tidplanen.

- De senaste veckorna har vi haft riktigt bra fart i vaccinationerna och vi har nu vaccinerat uppåt 67 procent av hela gruppen 65 år och äldre med en första dos, varav nästan 90 procent av alla de som är över 80 år. Totalt har det i regionen registrerats över en halv miljon vaccinationer, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, och fortsätter:

- Vi är nu nästan en vecka före tidplanen när vi inleder vaccineringen i fas 3, och det känns såklart riktigt bra, och förhoppningen är att vi tillsammans kan trycka tillbaka den allvarliga smittspridningen.

Du som är mellan 60 och 64 år ska i första hand boka tid på någon av länets 15 vaccinationsmottagningar, som även är tillgängliga för personer som är 65 år och äldre. Vårdcentralerna kommer successivt gå över till att vaccinera medicinska riskgrupper och personer med LSS-insatser.

- Under veckan har vaccinationsmottagningarna hög tillgänglighet och en kapacitet på cirka 42 000 tider. Just nu finns bokningsbara tider och antalet ses över löpande. För att vaccineringen ska ske så smittsäkert som möjligt måste alla vaccinationer förbokas. Det går inte att besöka en husläkar- eller vaccinationsmottagning för en drop-in tid, säger Magnus Thyberg.

Tider hos vaccinationsmottagningarna bokas via appen Alltid Öppet. Du som av olika anledningar inte kan boka digitalt eller som skanar Bank-id, kan från och med idag ringa 1177 för hjälp med bokning.

Även personer i tidigare faser, eller äldre åldrar, fortsätter att vaccineras, däribland personer som bor på särskilda boenden, de med hemsjukvård eller hemtjänst samt de som är födda 1956 eller tidigare.

Det här gäller för vaccination i fas 3

Region Stockholm följer Folkhälsomyndighetens nationella prioriteringsordning. Vilka riskgrupper som ingår och hur de ska boka vaccination kan du se lite längre ner iu texten:

 • Du som är född 1961 eller tidigare samt du som är född 1961 eller tidigare med sjukdom eller tillstånd som innebär ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 (enligt lista nedan). Du bokar själva tid på någon av länets 15 vaccinationsmottagningar.
 • Du som är 18 till 59 år med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 (enligt lista nedan). Du blir kontaktad av din vårdgivare för vaccination. De äldsta erbjuds vaccin först.
 • Du som är 18 till 64 år som är i riskgrupp och som fått vård eller behandling på någon av sjukhusens specialistmottagningar de senaste 12 månaderna kommer att kontaktas av sjukhuset för vaccination. De äldsta erbjuds vaccin först.
 • För personer som av olika skäl har svårt att följa råden för att skydda sig själv eller andra mot covid-19 finns ännu inget besked om hur och när vaccinationen kommer att genomföras. Information om denna grupp publiceras vid senare tillfälle.

Sjukdomar eller tillstånd som enligt Folkhälsomyndigheten räknas som riskgrupp

 • Du har en kronisk hjärt- eller kärlsjukdom, inklusive stroke och högt blodtryck.
 • Du har en kronisk lungsjukdom, till exempel KOL eller svår astma.
 • Du har en mycket kraftig övervikt, BMI 40 eller över.
 • Du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.
 • Du har flera funktionsnedsättningar.
 • Du har kronisk leversvikt eller njursvikt.
 • Du har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2.
 • Du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling.
 • Du har Downs syndrom.

Information om vaccinationsmottagningar

Region Stockholm har 15 vaccinationsmottagningar som vaccinerar parallellt med vårdcentralerna. Vaccinationsmottagningarna har hög kapacitet, är spridda inom länet och tider bokas via appen Alltid Öppet med Bank-id eller Freja e-id plus. Du som av olika skäl inte kan boka tid via en digital lösning kan boka tid genom att ringa 1177 och välja knappval 6. 

Vaccinationsmottagningarna finns på följande platser:

Haninge: Torvalla IP
Huddinge: Karolinska Universitetssjukhuset
Johanneshov: Kulturarenan Fållan
Kista: Kistamässan
Nacka: Nacka Strandsmässan i Nacka (öppnar vecka 16)
Norrtälje: Baldersgatan
Norrtälje: Tullportsgatan
Solna: Karolinska Universitetslaboratoriet
Stockholms innerstad: Sabbatsbergs sjukhus
Stockholms innerstad: Filadelfiakyrkan vid Sankt Eriksplan (öppnar vecka 16)
Stockholms innerstad: Odengatan 65
Södertälje: Södertälje vaccinationsenhet (öppnar vecka 16)
Rinkeby: Bredbyskolan (öppnar vecka 16)
Täby: Kommunhuset
Älvsjö: Stockholmsmässan

Tips inför vaccinationen

För att undvika trängsel – tänk på att helst komma ensam till vaccineringen och var gärna på plats ungefär fem eller tio minuter innan.

Om möjligt – ha gärna kortärmat. Då går vaccineringen snabbare.

Ta gärna med munskydd för att undvika smittspridning.

För mer detaljerad information om bokningen - se här

För dig som är mellan 60 och 64 år

För dig som ingår in riskgrupp

 

Till toppen av sidan