Aktuellt i Stockholms län

12-15-åringar erbjuds vaccination från 20 september

Innehållet gäller Stockholms län

Idag lämnade Folkhälsomyndigheten besked om vaccination mot covid-19 ska erbjudas även till 12-15-åringar. Region Stockholm räknar med att kunna erbjuda bokning av vaccinationer vid vissa vaccinationsmottagningar med start den 20 september. Sedan flera veckor har Region Stockholm fört en dialog med en arbetsgrupp bestående av elevhälsan och Länsstyrelsen om möjligheten att även vaccinera på plats i skolorna.  

Länsstyrelsen kommer nu samordna arbetet med länets kommuner och elevhälsan så att vi kan erbjuda de skolor som har elever mellan 12 och 15 år att externa vaccinatörer kommer till skolan och vaccinerar eleverna på plats.

- Jag uppmanar alla vårdnadshavare att prata med barnet och tacka ja till erbjudandet om vaccination. Vaccination är det mest effektiva sättet att skydda sig själv och andra och nu har Folkhälsomyndigheten rekommenderat det för alla över 12 år, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Barnet och vårdnadshavaren kommer att få information om hur det går till att anmäla intresse, hälsodeklarera och underteckna samtycke. Vaccinationen är givetvis även för denna grupp frivillig och kostnadsfri.

Det är många elever som ska erbjudas vaccination vid länets skolor så det kommer att ta en tid innan alla har hunnit erbjudas vaccination. För den som har fyllt 12 år och har behov att vaccineras fortare kommer det därför att gå att vaccinera sig vid vissa av länets vaccinationsmottagningar.

Från och med måndag den 20 september kommer information om hur man bokar tid att finnas här på 1177.se.

Till toppen av sidan