Vaccinläget för covid-19 i Stockholms län vecka 15

16 april: Nu är det även möjligt för dig som är född 1956 och tidigare att boka vaccination för covid-19. Läs om hur du bokar här.

AKTUELLT I STOCKHOLMS LÄN

Folkhälsomyndigheten pausar vaccinering med Astra Zeneca

Innehållet gäller Stockholms län

Folkhälsomyndigheten har beslutat att pausa vaccineringar med Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Beslutet är en försiktighetsåtgärd och gäller till dess att Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, och Läkemedelsverket utrett rapporter om misstänkta biverkningar om blodpropp och blödning hos individer som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

This information is also available in English.

För Region Stockholms del innebär beskedet att vaccinationerna i fas 1 och fas 2 fortsätter, men utan Astra Zenecas vaccin, vilket innebär en långsammare genomförandetakt.

– Det här är ännu ett tråkigt besked till våra äldsta invånare, som redan väntat länge på sitt vaccin, och jag förstår och delar den frustration som finns. Samtidigt är det viktigt att de rapporter om biverkningar som kommit in utreds noga, så att alla kan känna sig helt trygga med vaccinet, säger Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

Astra Zenecas vaccin står för knappt hälften av de prognosticerade vaccinleveranserna under mars och april.

– Vi fortsätter vaccinationerna enligt plan med övriga vacciner. De som är i gruppen 80 år eller äldre kan känna sig trygga med att det vaccin vi har kommer att prioriteras till dem. Men tyvärr innebär beskedet ytterligare en förskjutning i planeringen, och hur lång förskjutningen blir beror på hur långt uppehållet blir.

Bokade tider flyttas fram

Det här besked påverkar mängden vaccin som vårdcentralerna kan erbjuda. Därför kan de behöva flytta fram bokade tider. Du kommer bli kontaktad av din vårdcentral om de behöver flytta fram just din tid. Om du inte hör något från vårdcentralen ligger din bokade tid kvar.

Inga fall av blodproppar i Sverige

Enligt Folkhälsomyndigheten innefattar de misstänkta biverkningarna blodpropp (tromboser), i kombination med låga nivåer av blodplättar (trombocytopeni) hos ett fåtal personer. I Sverige har inget sådant fall hittills rapporterats in. Astra Zenecas vaccin mot covid-19 har hittills givits i 17 miljoner doser. Läs mer på Folkhälsomyndigheten.

Om du fått Astra Zenecas vaccin 

Ring 1177 om du de senaste 14 dagarna har vaccinerat dig med Astra Zenecas vaccin och får ett eller flera av följande symtom:  

  • Du får blåmärken eller små blödningar i huden eller slemhinnorna, till exempel i munnen.  
  • Du får näsblod som är svårt att stoppa. 
  • En arm eller ett ben blir svullet, rött eller gör ont. Du behöver inte kontakta vården om du endast har ont i området där du fick sprutan.
  • Du får kraftig huvudvärk.
  • Du får mycket ont i magen.
  • Du får plötsligt svårt att andas eller ont i bröstet.

Om du känner dig mycket sjuk, ring 112.  

Berätta alltid att du nyligen har vaccinerat dig när du kontaktar vården. 

Bokningssida för dig som är född 1941 eller tidigare 

Till toppen av sidan