Om du kommer till tandläkaren för att du fått värk i eller svullnad runt någon visdomstand undersöks tanden och röntgenbilder tas. Du får berätta om din allmänna hälsa och om du tar mediciner eller är överkänslig mot någon medicin.
Om visdomstanden ska tas bort kan en tandläkare själv dra ut eller operera bort tanden. Du kan också bli remitterad till en käkkirurgisk specialist.
Utdragning med tång
Det är vanligt att en visdomstand kan dras ut med tång. Men tanden måste då ha kommit fram så mycket att tandläkaren kan få grepp om den. Allmänt sett är visdomständer i överkäken lättare att få loss än de i underkäken. Det beror på att käkbenet i överkäken inte är lika hårt som det i underkäken.
Oavsett om tanden ska dras ut eller om du måste bli opererad börjar behandlingen ibland med att du får lokalbedövning och smärtstillande medicin.
När tanden opereras bort
Om visdomstanden inte kommit fram, eller har ett lite komplicerat utseende enligt röntgenbilden, kan du behöva en mindre operation för att få bort den.
Operationen görs genom att tandläkaren skär ett snitt i tandköttet så att det ben som täcker visdomstandens rötter blir synligt. Med en borr avlägsnas så mycket av benet att en del av tandens rotsystem syns. Ofta får tandläkaren också dela tanden innan den kan tas bort.
Lokalbedövning vanligast
Det är vanligast att du får lokalbedövning antingen visdomstanden ska dras ut eller opereras bort. De flesta känner ingen smärta vid ingreppet. Däremot trycker och spänner det ordentligt i käken vid vissa moment.
Vissa upplever smärta trots att de fått lokalbedövning. Det kan finnas olika orsaker, men oftast beror det på att du spänner dig och är rädd för behandlingen. Om du känner dig mycket orolig inför ingreppet kan du få lugnande medicin, som tas någon timme före behandlingen.
Smärtstillande läkemedel när bedövningen släpper
När en visdomstand har tagits bort är det bra om du håller munnen så stilla som möjligt under ett par timmar. När bedövningen börjar släppa får du ofta ont. Det kan också blöda lite.
Smärtan kan dämpas genom smärtstillande medicin. Ofta får du en värktablett redan i samband med ingreppet. Om det blöder kan du bita på kompresser som du också brukar få med dig.
Käken svullnar ofta och det blir svårt att gapa dagen efter behandlingen. En del får besvärlig värk under flera dagar efter behandlingen, medan andra bara får obetydliga besvär.
Infektion kan försena läkningen
Det är inte ovanligt att du kan vara besvärsfri ett par dagar efter behandlingen, men att du under tredje dagen får ont. Det beror oftast på att du har fått en infektion i hålet där tanden suttit. Normalt fylls hålet av levrat blod som bildar ett slags lock, men ibland lossnar klumpen av blod. Då samlas matrester i hålet som efter ett tag börjar värka och läkningen försenas.
Infektionen är nästan aldrig farlig och läker oftast även utan behandling. Men du kan bli besvärsfri fortare om du låter tandläkaren spola rent i hålet där tanden har suttit. Ibland kan du även behöva få en liten tampong med medicin nerlagd i hålet.
Om du har blivit sydd i tandköttet brukar du få komma tillbaka till tandläkaren en vecka efter operationen för att stygnen ska tas bort. Ibland får du en typ av stygn som försvinner av sig själva.
Om du har smärta i tanden som inte klingat av efter en till två veckor bör du gå till din tandläkare för kontroll. Får du en svullnad nedåt halsen ska du alltid söka vård direkt hos tandläkare, läkare eller ringa till sjukvårdsrådgivningen 1177.
Blödning som inte upphör
Efter att visdomstanden tagits bort kan det blöda från hålet där tanden suttit. Då får du bita på en liten kompress som gör att blödningen stoppar. Om det inte stoppar blödningen bör du ta kontakt med sin tandläkare eller med sjukvårdsrådgivningen 1177.
Ibland uppstår allvarliga problem
Någon gång kan man få ovanliga och ibland allvarliga problem när visdomständer tas bort. Här följer en beskrivning av några komplikationer som inträffar ibland.
En rot kan gå av
När en visdomstand dras ut kan den spricka så att tandläkaren har svårt att få ut alla delar av den. I en del fall kan tandläkaren lämna kvar de delar av roten som inte gått att lossa, eftersom de ofta läker in i käkbenet utan problem efteråt. Om det visar sig att läkningen störs av tand- eller benrester som lämnats kvar, kan det vara nödvändigt med ett nytt ingrepp för att avlägsna dessa.
Nervskador
Om du får skador på nerverna, som till exempel kan påverka känseln i underläppen och i tungan ska du berätta om dina skador för din tandläkare. Därefter kan tandläkaren göra en bedömning av skadan och anmäla till tandvårdsförsäkringen.