Om du har fågor om sex och samlevnad

Skriv ut (ca 3 sidor)

Det finns flera mottagningar som kan hjälpa dig om du har frågor om sex, sexualitet, könsidentitet, preventivmedel och graviditet. De hjälper även till med provtagning och information om könssjukdomar.

Skriv ut

De flesta besök är kostnadsfria och de som arbetar på mottagningarna har tystnadsplikt. Du har rätt att välja vilken mottagning du vill, oavsett var du bor.

Barnmorskemottagning

Barnmorskemottagning

Barnmorskemottagningarna tar emot kvinnor i alla åldrar. Barnmorskorna hjälper till vid graviditet, med preventivmedelsrådgivning, cellprovtagning och tar prover för könssjukdomar. Besöket är kostnadsfritt.

Fäll ihop

Husläkarmottagning/vårdcentral

Husläkarmottagning/vårdcentral

Vill du testa dig eller få behandling för könssjukdomar kan du alltid vända dig till din husläkarmottagning, även kallad vårdcentral. Om du inte har valt husläkarmottagning kan du se här vilka som finns.

Fäll ihop

Mansmottagning

Mansmottagning

Stockholms mansmottagning är en sex- och samlevnadsmottagning för alla som identifierar sig som män. Mottagningen erbjuder provtagning, rådgivning och undersökning av sexuellt överförda infektioner och hiv, samt möjlighet till samtal om sexuella problem, sexualitet och relationer. Det finns en mottagning i Järva och en i Skärholmen.

Fäll ihop

Sex- och samlevnadsmottagning (Sesam)

Sex- och samlevnadsmottagning (Sesam)

Sesammottagningarna är öppna för alla män, kvinnor och transpersoner som har frågor om sexualitet och hälsa. Mottagningarna ger råd och stöd, provar ut preventivmedel, testar för könssjukdomar och gör undersökningar. Sesammottagningarna har även studentmottagning för dig som studerar vid högskola eller universitet.

Södersjukhuset finns Venhälsan som är en sex- och samlevnadsmottagning som främst vänder sig till män som har sex med män och till hiv-positiva. Där kan du bland annat testa dig för könssjukdomar och få behandling för hiv och andra sexuellt överförbara infektioner.

Även RFSU-kliniken är öppen för alla som vill prata om sexualitet, testa sig för könssjukdomar, få preventivmedelsrådgivning eller prata med en psykoterapeut.

Fäll ihop

Ungdomsmottagning

Ungdomsmottagning

Ungdomsmottagningar finns till för dig som inte har fyllt 23 år än. Besöken kostar inget.

Till ungdomsmottagningen kan du gå om du till exempel

  • behöver prata med någon
  • är orolig för något eller känner dig deppig eller stressad
  • har frågor om kroppen
  • har problem med mat och ätande
  • har frågor om sex och relationer
  • vill få hjälp med skydd mot könssjukdomar eller testa dig för könssjukdomar
  • vill få hjälp med preventivmedel – till exempel gratis kondomer
  • behöver akut-p-piller, även kallat dagen efter-piller.

På ungdomsmottagningen kan du träffa barnmorska, kurator, läkare och i vissa fall även psykolog. Om inte personalen där kan hjälpa dig så kommer de att hänvisa dig till rätt ställe.

Du kan läsa mer på umo.se, din ungdomsmottagning på nätet. 

Fäll ihop

Ställ frågor på webben om sex och relationer

Ställ frågor på webben om sex och relationer

På 1177 Vårdguiden finns en frågetjänst, där du anonymt kan ställa frågor och få ett personligt svar från sjuksköterskor, barnmorskor, läkare, gynekologer och tandläkare. För dig mellan 13 och 25 år svarar UMO gärna på dina frågor.

För barn och unga mellan 10 och 13 år finns även frågachans.nu, med information om kroppen och sexualitet.

Fäll ihop

Råd dygnet runt

Råd dygnet runt

Du kan även ringa telefonnummer 1177. Våra sjuksköterskor ger dig råd dygnet runt. Du kan också logga in och skriva frågan – du får svar inom en timme.

Råd med tolk: på arabiska, tel 0771-1177 90 eller på somaliska, tel 0771-1177 91

Fäll ihop

Kommunen erbjuder familjerådgivning

Kommunen erbjuder familjerådgivning

Kommunen är skyldig att erbjuda familjerådgivning till er som har problem i en relation. De tar emot både heterosexuella och homosexuella par, med eller utan barn. Även vuxna syskon, eller föräldrar och vuxna barn som har svårt att prata med varandra kan komma till familjerådgivningen för samtalsbehandling. Läs mer om familjerådgivning i din kommun.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Publicerad:
2017-01-10
Redaktör:

Caroline Olsson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Åsa Edberg, Barnmorska, HSF, Stockholm