Telefonjourer och rådgivning

Skriv ut (ca 7 sidor)

Ibland är det svårt att klara av livets svårigheter ensam. Att berätta för någon som lyssnar gör ofta att det känns lättare. Nedan finns en lista med chatt- och telefonjourer som du kan kontakta, anonymt om du vill och utan kostnad.

Skriv ut

Om du behöver få prata med någon

Om du behöver få prata med någon

Om livet känns tungt, svårt eller tomt, om du hamnat i en kris eller har problem eller funderingar som inte ger dig någon ro kan du behöva prata med någon. Ibland kan det kännas bra att prata med någon du känner, andra gånger kanske du hellre vill prata med någon utomstående person, som till exempel en terapeut eller vårdpersonal.

Är du osäker på vem du ska prata med eller behöver stöd på en gång kan det vara en bra idé att kontakta någon i en chatt eller telefonjour. Här finns någon som lyssnar och som kan ge hjälpa dig att se på din situation ur nya synvinklar och eventuellt även ge dig råd och stöd i vart du kan vända dig för att komma vidare. Här kommer en lista med olika chatt- och telefonjourer som du kan kontakta:

Anhöriglinjen

Behöver du stöd i din roll som anhörig eller närstående? Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon som drivs av Anhörigas riksförbund och bemannas av anhöriga med egna erfarenheter. Du är även välkommen att skicka e-post.

Telefon: 0200-23 95 00

Information om öppettider med mera på anhorigasriksforbund.se

BRIS för barn

BRIS, Barnens rätt i samhället, stödjer barn som far illa. Du kan ringa, mejla eller chatta. Du behöver inte säga vem du är och det är kostnadsfritt för barn och ungdomar upp till 18 år.

Telefon 116 111

Chatten når du på bris.se. Där finns även information om öppettider, med mera.

BRIS för vuxna

BRIS har också stödverksamheter för vuxna. Om du är orolig för ett barn i din närhet kan du kontakta BRIS vuxentelefon på

Telefon 0771-50 50 50

Mer information om öppettider mer mera på bris - för vuxna om barn.

Brottsofferjouren

För dig som är utsatt för brott, anhörig eller vittne till brott.

Telefon 0200-21 20 19

På webbplatsen brottsofferjouren.se hittar du också brottsofferjouren just där du bor.

Föreningen Storasyster

Föreningen Storasyster är en feministisk, partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som erbjuder stöd till dig som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Alla är välkomna att höra av sig, oavsett sexuell läggning och/eller könsidentitet. Föreningen Storasyster har tystnadslöfte, och du kan vara anonym om du önskar.

Kontakt jour@foreningenstorasyster.se

Mer information om föreningen finns på Föreningen Storasyster.

Föräldratelefonen

För föräldrar eller andra vuxna som är oroliga för barn eller ungdomar i sin närhet. Föräldratelefonen drivs av föreningen Mind och de som svarar är utbildade psykologer och/eller socionomer med lång yrkeserfarenhet. Hit kan du ringa anonymt.

Telefon 020-85 20 00

För information om öppettider med mera, besök mind.se.

Hjälplinjen

Hjälplinjen erbjuder tillfälligt psykologiskt stöd till människor i kris. Både du som ringer till Hjälplinjen och den som svarar är anonyma. De som svarar har stor erfarenhet av att stödja människor i kris och alla har professionell utbildning som exempelvis psykolog, socionom eller sjuksköterska. Du kan även kontakta Hjälplinjen om du är orolig för någon närstående.

Telefon 0771-22 00 60

Om du vill nå oss via texttelefon hänvisar vi till förmedlingstjänsten Texttelefoni.se.

Information om öppettidet med mera finns här.

Jourhavande kompis

Jourhavande kompis är en chattjour där barn och ungdomar upp till 25 år kan chatta anonymt om vad som helst.

Chatten och information om öppettider med mera, når du på jourhavandekompis.se

Jourhavande medmänniska

Ibland behöver du dela sina upplevelser, sina tankar och känslor med någon som lyssnar. För dig som söker medmänskligt stöd på natten.

Telefon 08-702 16 80

Mer information, öppettider med mera finns på jourhavande-medmanniska.se

Jourhavande präst

Jourhavande präst är öppen för alla som behöver medmänskligt stöd på natten. Den som svarar har tystnadsplikt och du är anonym.

Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

Det går också att skicka in ett digitalt brev eller chatta. Mer information finns på svenska kyrkans webbplats,

Kvinnofridslinjen

Stödtelefon för dig som utsatts för hot eller våld. Närstående är också välkomna att ringa. Den som svarar har tystnadsplikt. Du som ringer kan vara anonym, och samtalet syns inte på telefonräkningen.

Telefon 020-50 50 50

Mer information på kvinnofridslinjen.se

Kyrkans Jourtjänst

Att dela det svåra med någon gör skillnad. Du kan kontakta jourtelefonen eller SOS-brevlådan anonymt. De som svarar är vanliga medmänniskor som har tystnadsplikt och är utbildade att ge känslomässigt stöd i svåra situationer. 

Telefon 031- 800 650

Om du hellre vill skriva kan du vända dig till SOS-brevlådan och få svar inom senast 72 timmar. Inloggning samt information om öppettider med mera nås på kyrkansjourtjanst.se.

Mind Självmordslinjen

Självmordslinjen drivs av Mind, som är en politiskt och religiöst obunden ideell förening som arbetar med information, stöd och opinion inom området psykisk hälsa. Självmordslinjen bemannas av specialutbildade volontärer som erbjuder medmänskligt stöd på telefon, chatt och mejl.

Telefonlinjen och chatten är öppen klockan 6 till 24, alla dagar i veckan.

Telefon: 90101

Chatten når du på mind.se

Palveleva puhelin - Svenska kyrkans finskspråkiga telefonjour

Ruotsin kirkon Palvelevassa puhelimessa soittoosi vastaa suomenkielinen lähimmäinen. Voit keskustella elämäntilanteestasi kertomatta nimeäsi tai asuinpaikkaasi. Päivystäjä on vaitiolovelvollinen, tehtäväänsä koulutettu vapaaehtoinen.

Svenska kyrkans finska telefonjour är öppen för alla som vill prata om sin livssituation på finska. Du ringer anonymt, den som svarar har tystnadsplikt och samtalen är kostnadsfria.

Telefonnummer 020 - 26 25 00

PrevenTell - Hjälplinjen vid oönskad sexualitet

PrevenTell är en nationell hjälplinje som du kan ringa till om du upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, om du känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Telefon 020-66 77 88

Du kan ringa när som helst på dygnet och lämna meddelande på telefonsvararen. Då blir du uppringd nästkommande vardag.

Riksförbundet för Suicidprevention och efterlevandes Stöd - SPES

En telefonjour för dig som har en närstående som tagit sitt liv.

Telefon 08-34 58 73

För öppettider, information med mera, besök spes.se

Rädda Barnens föräldratelefon och mejl

Om du har frågor kring barn och föräldraskap kan du mejla, chatta eller ringa Rädda Barnen. 

Telefon 020 - 786 786

För information om öppettider med mera, besök Rädda Barnen.

Rädda Barnens orostelefon mot radikalisering

Rädda Barnen erbjuder råd och stöd på olika språk om du är orolig för att någon du känner dras till en våldsam, extrem rörelse eller ideologi. Du kan ringa Rädda Barnen kostnadsfritt och anonymt.

Telefon  020 - 100 200

Rädda Barnens orostelefon mot radikalisering svarar på samtal från såväl vuxna som barn och unga. Information om telefontider finns på Rädda Barnen.

Rädda Barnens stödchatt för barn och unga

Anonym stödchatt för dig som är barn eller unga och är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck och som känner att du inte får bestämma över ditt liv och din framtid. De som svarar har tystnadsplikt, vilket innebär att allt som det skrivs och pratas om i chatten inte får föras vidare. 

Chatten och information om öppettider med mera finns på dinarattigheter.se.

Rädda Barnens Stödlinje på flera språk

Samtalsstöd på arabiska, dari, pashto, somaliska, tigrinja, svenska och engelska för barn, ungdomar och föräldrar. Anonymt och gratis. Telefontid alla dagar klockan 15 till 18.

Telefon 020-077 88 20

Tjejjouren.se

Tjejjouren.se är en portal ut till landets 60 tjejjourer. På Tjejjouren.se kan du som definierar dig som tjej hitta bra information och komma i kontakt med en tjejjour. Stöd via chatt, mejl och telefon.

Mer information finns på tjejjouren.se

Äldretelefonen

Föreningen Minds stödtelefon för dig som är äldre och mår psykiskt dåligt.

Telefon 020-22 22 33

Information och öppettider med mera på mind.se.

Fäll ihop

Få svar från experter inom psykiatri

Stockholms län

Få svar från experter inom psykiatri

Här kan du ställa din fråga till våra experter inom psykiatri och få svar inom sju dagar. Du kan också logga in på 1177.se och ställa frågan - då får du svaret via ditt användarkonto inom en timme.

Fäll ihop

Om du behöver akut hjälp

Om du behöver akut hjälp

Om du  har mycket svårt att hantera din situation eller om du är svårt deprimerad behöver du söka stöd och hjälp i vården. Du kan till exempel kontakta en vårdcentral som kan ge vägledning till vidare hjälp.

Om du mår mycket dåligt, har självmordstankar och känner att du inte orkar mer ska du söka hjälp direkt på en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112. 

Du kan alltid ringa och tala med en sjuksköterska  på telefonnummer 1177.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 7 sidor)
Senast uppdaterad:
2016-11-10
Redaktör:

Emma Holmér, 1177 Vårdguiden


Stockholms län
Tillägg uppdaterade:
2016-10-24