Gravid i vecka 4

Vilken vecka?
Välj graviditetsvecka

Gravid i vecka 4

Fostrets utveckling

Fostret kallas än så länge en groddÄgget fastnar nu ordentligt i livmoderns slemhinna. Celldelningen fortsätter och cellerna bildar två grupper. Den ena gruppen ska utvecklas till själva fostret, som än så länge kallas grodd. Just nu består grodden bara av två tunna lager med celler och den ser ut som en liten platta. Den ena änden är bredare, det är groddens huvudände som börjar växa och utvecklas först.

Vid den smalare änden av grodden sitter den så kallade häftstjälken, som senare kommer att bli navelsträngen. Den förbinder grodden med den andra gruppen av celler, som ska bli till moderkakan och fosterhinnorna. De ska ge näring och skydd åt det blivande fostret.

Cellerna börjar nu utsöndra graviditetshormon, så kallat HCG. Det är det hormon som senare ger utslag i urinprovet vid ett graviditetstest, men det är ännu för tidigt att göra testet.

I gravidkroppen

Det borde vara dags för mens nu och en del kanske börjar undra över att mensen är sen. Ett första tecken på graviditet kan vara metallsmak i munnen, en del börjar redan nu må illa

Funderingar och tips

Det är väl känt att alkohol och tobak passerar över till fostret. Det går inte att säga någon undre gräns där alkohol och tobak är ofarligt. Därför är det bäst att helt avstå från alkohol och tobak under graviditeten. 

Lästips

Alkohol och graviditet
Tobak och graviditet

Senast uppdaterad:
2015-04-14
Redaktör:

Kristin Bengtsson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Helena Strevens, gynekolog och förlossningsläkare, Universitetssjukhuset i Lund

Nicme Ilia, samordningsbarnmorska, Södertälje sjukhus

Ove Nilsson, läkare, professor emeritus i anatomi, Uppsala universitet, har bidragit med bildunderlag för embryoperioden.

Illustratör:

Lotta Persson, Göteborg