Gravid i vecka 17

Vilken vecka?
Välj graviditetsvecka

Gravid i vecka 17

Fostrets utveckling

Nu är fostret ungefär 18 centimeter långt.Fostret börjar nu få mer barnlika proportioner. Längden är ungefär 18 centimeter och vikten ungefär 180 gram. Kroppen växer fort och växer ikapp huvudet. 

Fostret lagrar in så kallat brunt fett i kroppen. Det hjälper barnet att hålla sig varmt efter födelsen. En del av det försvinner så småningom.

Nu börjar också fosterfett att bildas. Det ligger som ett skyddande lager på den ömtåliga huden.

I gravidkroppen

Vissa börjar känna av att kroppens slemhinnor blir mer svullna – tandköttet blöder lättare, näsan kan vara täppt och det är lätt att få näsblod. Det är bättre att använda koksaltlösning mot nästäppan, än nässprej. Koksaltlösning finns som sprej och pipetter.

Ökad blodmängd i kroppen gör att många svettas mer än vanligt. Läs mer om vanliga graviditetsbesvär.

Funderingar och tips

Under de närmaste veckorna brukar det vara dags för ultraljud. På ultraljudet går det att se barnet. Många upplever att de först nu förstår vad som försiggår i den växande magen. På en del mottagningar kan du köpa en bild eller video att ta med hem.

Hos barnmorskan/kontroller

Ultraljudsundersökningen i graviditetsvecka 17-20 är den vanligaste formen av fosterdiagnostik och den är frivillig. Med ultraljud kan undersökaren beräkna barnets storlek och utifrån det fastställa ungefärlig tid för förlossning. Hen tittar även efter om det är ett eller fler barn, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. På ultraljudet går det att se barnet på en bildskärm. Det går att se armar, ben, ryggraden och hur hjärtat slår. Många tycker att barnet blir mer verklig i samband med ultraljudsundersökningen.

Om en influensasäsong närmar sig rekommenderas du som är gravid att vaccinera dig någon gång efter att ultraljudsundersökningen är gjord. Barnmorskan kan informera om vad som gäller.

Senast uppdaterad:
2015-04-16
Redaktör:

Kristin Bengtsson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Helena Strevens, gynekolog och förlossningsläkare, Universitetssjukhuset i Lund

Nicme Ilia, samordningsbarnmorska, Södertälje sjukhus

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg