Förberedelser inför förlossningen

Bra att tänka på inför din förlossning

Innehållet gäller Stockholms län

I Stockholms län finns det sju förlossningskliniker. Alla har en sak gemensamt, att säkerheten för dig och ditt barn är viktigast av allt. Förlossningsvården samarbetar för att ta hand om dig när du ska föda. Här får du reda på hur vården fungerar och hur du kan förbereda dig inför förlossningen.

Så kan du förbereda dig

Välj önskad förlossningsklinik: Du som är gravid i Stockholms län kan välja vilken förlossningsklinik du önskar föda på i appen Alltid öppet, läs mer om det här.

Ring först: När förlossningen startar ska du ringa till den förlossningsklinik där du är listad. De bedömer när det är dags att åka in. Men hur vet man när det är dags?

Ett samtal: Om det är många som föder samtidigt på den förlossningsklinik du valt kan de välja att ordna plats på en annan klinik i länet. Det är för din säkerhets skull och du får då besked om vart du ska åka. Du behöver alltså inte själv ringa eller åka runt till andra kliniker.

Kontakta BVC: När barnet är fött är det dags att ta kontakt med Barnavårdscentralen, BVC. Om du fött barn för första gången så är det vanligt att de gör ett hembesök.

Gå på efterkontrollen: Det är viktigt att du inte glömmer bort dig själv efter en förlossning. I hela 16 veckor efter att barnet är fött är du välkommen tillbaka till din barnmorska. Där kan du till exempel prata om din upplevelse kring förlossningen och även göra vissa underökningar.

Välja förlossningsklinik

Oftast går det inte att säga säkert när en förlossning kommer att ske. Det betyder att antalet förlossningar varierar mycket över dygnet och mellan dygnen.

Det är bra att förbereda sig så att du och din bebis får en så lugn och trygg förlossningsupplevelse som möjligt.

Senast i graviditetsvecka 22 ska du välja vilken förlossningsklinik du önskar föda på. Du gör ditt val i appen Alltid öppet, läs mer om det här 

Sju förlossningskliniker i länet

De sju förlossningsklinikerna finns på Södersjukhuset, Karolinska Universitetsjukhuset Huddinge, Karolinska Universitetsjukhuset Solna, Södertälje sjukhus, BB Stockholm, BB S:t Göran och Danderyds sjukhus. Alla samarbetar för att ge dig en trygg och bra förlossningsupplevelse.

Titta in hos länets sju förlossningskliniker, se filmer här

När din förlossning startar – ring alltid!

Förlossningsförloppet börjar vanligtvis med värkar. Ungefär en av tio förlossningar startar med att fostervattnet går.

När det är dags att föda ska du alltid ringa till den förlossningsklinik som du valt. I de allra flesta fall är det också dit du ska åka. Barnmorskan gör en bedömning av när du behöver komma till förlossningskliniken.

Om det inte skulle finnas plats där just då, ordnar barnmorskan så att du blir mottagen på en annan förlossningsklinik. Du får alltid hjälp och behöver aldrig själv ta kontakt med en annan klinik än den du valt. 

När är det dags att ta sig till förlossningen?

Läs mer om förlossningens olika faser.

Covid-19, graviditet och förlossning

Friska mammor och barn kan åka hem tidigast sex timmar efter förlossningen

Alla har olika önskemål om hur tiden direkt efter förlossningen ska vara. En del vill komma hem så fort som möjligt. Det är det medicinska behovet som avgör när ni kan åka hem. Är du och ditt barn friska och förlossningen gått bra, kan ni åka hem tidigast sex timmar efter förlossningen. Alla sju förlossningskliniker i länet följer dessa rutiner.

  • Innan ni åker hem undersöker en läkare barnet.
  • Förlossningskliniken följer sedan upp barnet och dig genom att ni gör återbesök på BB-mottagningen.
  • Förlossningskliniken har medicinskt ansvar för både dig och ditt barn i sju dagar efter förlossningen.
  • Under den tiden kan du när som helst på dygnet kontakta din förlossningsklinik eller BB-avdelning.

Din barnmorska berättar mer och svarar på dina frågor om att åka hem tidigast sex timmar efter förlossningen.

Läs mer om tiden efter förlossningen

Vad händer när jag lämnar förlossningskliniken?

Innan ni åker hem undersöker en läkare barnet. Förlossningskliniken följer sedan upp barnet och dig genom att ni gör återbesök på BB-mottagningen.

Förlossningskliniken har medicinskt ansvar för både dig och ditt barn i sju dagar efter förlossningen. Under den tiden kan du när som helst på dygnet kontakta din förlossningsklinik eller BB-avdelning.

Här kan du läsa om hur vården fungerar för dig och ditt barn efter det.

Fakta om förlossningsvården i Stockholms län

I Stockholms län finns sju förlossningskliniker som har ett nära samarbete. Allt för att du ska få en så bra förlossningsupplevelse som möjligt. De finns på Södersjukhuset, Södertälje sjukhus, Karolinska Universitetsjukhuset Solna, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, Danderyds sjukhus, BB S:t Göran och BB Stockholm.

De sju förlossningsklinikerna tar emot cirka 550 förlossningar i veckan. 

Har du frågor om din graviditet eller förlossning?

För medicinska frågor ska du prata med din barnmorska, du kan också ringa 1177 för rådgivning när din barnmorskemottagning har stängt. När din förlossning startar ska du ringa direkt till den förlossningsklinik du valt.

Till toppen av sidan