Senast reviderad 2016-09-09

Vad kan jag göra åt min axelinflammation?

Fråga

Hur behandlas inflammation i axeln? Röntgen visar inga fel. Jag har svår värk. Ska jag äta Ipren eller kan jag ta inflammationsdämpande?

Svar

Din fråga är kort, men svaret är inte enkelt. Inflammation i axeln är ingen sjukdom i sig. Det finns alltid en orsak till inflammationen. Behandlingen blir olika beroende på orsaken. Ibland hittar läkaren inte någon säker orsak och då får ni pröva er fram när det gäller behandlingen.

Det är bra att röntgenundersökningen inte visade något fel. Det innebär att dina besvär inte beror på åldersförändringar i axelleden, även kallat artros. På röntgen syns bara själva skelettet, men det finns mycket annat som kan göra ont i axeln.

Axeln består inte bara av en led utan också av flera senor, en ledkapsel och slemsäckar. Leden kan bli inflammerad, men även var och en av senorna och även ledkapseln. Behandlingen beror också på var felet i axeln sitter.

Orsaker till inflammation i axeln

De vanligaste orsakerna till inflammation i axeln är kalkaxel, överbelastning och problem med senorna.

  • Kalkaxel beror på en utfällning av kalk runt senorna och kan vara mycket smärtsamt. Orsaken till kalkaxel kan vara överansträngning, men kalkaxel kan även komma utan att man ansträngt sig speciellt. Kalkaxel börjar ofta hastigt med svår smärta och värk. Behandlingen brukar vara värktabletter och kortison i spruta. Kalkaxel kan synas på röntgen. Kalken försvinner så småningom.

  • Överbelastning och problem med senorna brukar komma av ensidiga belastningar, framför allt om du jobbar mycket med armarna ovanför axlarna. Behandlingen är ofta sjukgymnastik och värktabletter eller inflammationsdämpande tabletter. Ipren är en typ av inflammationsdämpande tabletter. Det finns många olika sorter. Vid akuta besvär hjälper ofta inflammationsdämpande medicin bra, men vid långvariga besvär är effekten tveksam.

  • Inflammation i axelleden kan ibland bero på någon ledsjukdom, men då finns nästan alltid problem med andra leder samtidigt.

  • Frusen skuldra är en annan sjukdom som börjar med att det gör ont i axeln. Efter några månader blir axeln allt stelare. Det hela blir bra efter något år, men kan i vissa fall opereras.

Det finns även andra orsaker till inflammation i axeln. Vid de flesta typerna av inflammation i axeln brukar sjukgymnastik och värktabletter eller inflammationsdämpande tabletter ingå i behandlingen. Ibland är det aktuellt med kortisonspruta och om besvären är svåra och långdragna kan ibland operation övervägas.

Varför du har en inflammation, var den sitter, vad den beror på och hur den bäst ska behandlas kan din läkare bäst svara på.

Läs mer i vår text Ont i nacke och axlar.

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin