Senast reviderad 2017-10-04

Hur ska jag kunna sluta med mina insomningstabletter?

Fråga

Jag har sedan fem år haft olika insomningstabletter. Senaste tiden fick jag byta till två olika sorter som ska komplettera varandra. Jag tar två stycken Propavan och en Flunitrazipam.

Jag har ett lugnt liv nu, tidigare har det varit jobbigt, och jag vill sluta med medicinerna. Jag skulle vilja veta om det finns ställen där man kan få hjälp att sluta med all medicin, till exempel något hälsohem eller behandlingshem.

Svar

Du är klok som vill sluta med att regelbundet medicinera med sömnmediciner. De kan vara bra för tillfälligt bruk, men längre tids medicinering är det bra att undvika. Har du hamnat i såna vanor finns det däremot bra hjälp att få.

Jag tror faktiskt att du skulle kunna klara nertrappningen själv utan att behöva vårdas på behandlinghem.

Minska först med Flunitrazepam. Minska successivt dosen med ett halv tablett var tredje eller var fjärde dag. Du har ju inte bråttom, så du kan trappa ner under ännu längre tid om du tycker att det känns för snabbt. Ibland kan det behövas flera veckor för varje steg.

Sen gör du på samma sätt med Propavan, som brukar vara lättare att sluta med. Ta först bara en tablett till natten under några veckor.  Slutligen trappar du ner genom att under en vecka ta en varannan dag och sedan under en dryg vecka en var tredje dag.

Jag är övertygad om att du klarar detta själv eftersom du uttrycker en så stark egen vilja att avbryta denna behandling. Skulle du ändå känna att du behöver mer stöd kan du få råd och hjälp på en psykiatrisk mottagning, beroendemottagning eller vårdcentral.

Håkan Barrner, läkare, specialist i allmänmedicin