Företagshälsan arbetar framförallt förebyggande för att skapa arbetsplatser där de anställda är friska och för att förebygga ohälsa. Om du till exempel utsätts för buller, dålig ventilation eller kemikalier i ditt arbete kan företagshälsan undersöka riskerna och lämna förslag på vad som kan göras för att förbättra arbetsmiljön. företagshälsan arbetar med att förebygga sådant som belastningsproblematik, psykisk ohälsa och med att systematisera arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen.
För att undvika belastningsskador kan du få hjälp av en ergonom. En ergonom arbetar bland annat med att anpassa arbetsredskap och arbetsmiljö efter de behov och förutsättningar som finns.
Upplever du en risk för psykisk ohälsa på din arbetsplats kan samtal med en beteendevetare vara ett stöd både för att förebygga och åtgärda problemen, på individ, grupp och organisationsnivå.
Vill du utveckla ditt systematiska arbetsmiljöarbete så kan t ex en arbetsmiljöingenjör bidra till att ta fram de rutiner och processer som behövs på just din arbetsplats.
Har du skadat dig på jobbet kan företagshälsan hjälpa din arbetsgivare att göra en utredning för att undvika att andra personer skadas på samma sätt.
Företagshälsankan också göra läkarundersökningar och hälsokontroller, och hjälpa till vid kriser, missbruk och stress i arbetet.
Du kan också få delta i en kartläggning av hela personalens hälsa och arbetsmiljö på din arbetsplats. Är du chef kan du få tillgång till kurser inom organisation och ledarskap.
Företagshälsan hjälper många arbetsplatser att förbättra hälsan hos de anställda genom att stödja arbetsgivaren att skapa en bättre arbetsmiljö och erbjuda friskvård samt utbildning.