Akutvård

Skriv ut (ca 2 sidor)

Här får du reda på vart du eller ditt barn ska ta vägen om du blir akut sjuk eller skadad på kvällstid eller under helgen.

Skriv ut

Närakuter

Närakuter

På närakuterna får du och barn över sex månader hjälp med olycksfall och akuta besvär som inte är livshotande. De har öppet på kvällar och helger. Du kan komma utan att boka tid men det är bra att ringa först. 

Närakuter i Stockholms län och deras öppettider

Fäll ihop

Jourläkarbil

Jourläkarbil

Behöver du träffa en läkare men har svårt att ta dig hemifrån kan du få ett hembesök av en jourläkare. Jourläkarna är bilburna och gör hembesök på kvällar, nätter och helger, när vårdcentralen har stängt. Ring tel 1177 så får du hjälp av en sjuksköterska att bedöma behovet.

Fäll ihop

Sjukhusens akutmottagningar

Sjukhusens akutmottagningar

Sjukhusens akutmottagningar tar emot allvarliga akuta tillstånd, till exempel svår akut huvudvärk, bröstsmärtor, andningsbesvär, skallskador, medvetslöshet, benbrott, djupa sårskador och större blödningar. 

Fäll ihop

Barnakuter på fyra sjukhus

Barnakuter på fyra sjukhus

Om ett barn blir hastigt allvarligt sjukt eller skadat ska barnet till en barnakutmottagning. De flesta barnakutmottagningar tar emot barn och ungdomar som behöver medicinsk vård (t e x infektioner och febersjukdomar). Astrid Lindgrens Barnsjukhus tar emot barn upp till och med 14 år, på övriga akutmottagningar är det 17 år som gäller. Är barnet äldre ska ni istället åka till någon av akutmottagningarna ovan.

I Stockholms län finns fyra sjukhus med barnakutmottagningar:

Är du osäker vart du ska åka kan du alltid ringa och fråga på telefon 1177.

Vad kostar besöket?

Du betalar vanligtvis ingenting för sjukvård för barn och ungdomar, men för ett besök på en barnakutmottagning, på närakuten i Solna eller på lättakuten i Huddinge betalar du en patientavgift på 120 kronor. Avgiften ingår i högkostnadsskyddet.

Fäll ihop

Akutmottagning ögon

Akutmottagning ögon

S:t Eriks ögonsjukhus har akutmottagning för dig med akuta ögonproblem.

Fäll ihop

Psykiatrisk akutvård

Psykiatrisk akutvård

Stockholms läns psykiatriska akutmottagning (länsakuten), vid St Görans sjukhus, tar emot akutbesök dygnet runt.

Fäll ihop

Vid fara för liv - ring 112

Vid fara för liv - ring 112

Du ska ringa 112 i en nödsituation, det vill säga när någon är allvarligt sjuk eller svårt skadad och behöver omedelbar hjälp. Du kommer då till SOS Alarm där den som svarar ställer frågor till dig för att ta reda på vad som hänt och hur allvarlig situationen är.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2016-12-08
Skribent:

Anita Gullberg, journalist, frilans

Redaktör:

Malin Erlingson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Holger Stalberg, medicinskt sakkunnig somatisk specialistvård, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Stockholms läns landsting