Vuxenakuten i Solna har stängt och intensivakuten har öppnat

Den 1 maj stängde den tidigare akutmottagningen för vuxna på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Samtidigt öppnade landets första intensivakut. Intensivakuten tar emot de allra svårast sjuka och skadade patienterna och man kan bara komma dit med ambulans, helikopter eller så kallad accepterad remiss. Om du blir akut sjuk finns många alternativ till akut vård. Är du osäker på vart du ska vända dig? Ring 1177 för råd och vägledning. Vid livshotande tillstånd ring 112.

Om du blir akut sjuk finns många alternativ till akut vård. Närakuterna har öppet alla dagar 822 och länets övriga sex akutmottagningar liksom det tre barnakuterna, är som vanligt öppna dygnet runt för livshotande skador och sjukdomar.

Många alternativ när vuxenakuten stänger

Det kan kännas tryggt att veta att det finns många alternativ när vuxenakuten i Solna stänger. Är du osäker på vart du ska vända dig?

Ring 1177 för råd och vägledning. Vid livshotande tillstånd ring 112.

Akutmottagningen - när livet är i fara

Det finns sex akutmottagningar vid akutsjukhusen för vuxna och tre barnakuter för livshotande skador och sjukdomar som behöver omedelbar vård. De har öppet dygnet runt, året om. Om du behöver ambulans tar ambulanssjukvårdaren dig till rätt ställe.

Psykiatrisk akutvård

Du som behöver akut psykiatrisk hjälp efter jourmottagningarnas stängningstid kan vända dig till Stockholms länspsykiatriska akutmottagning vid S:t Görans sjukhus. Öppetdygnet runt, alla dagar i veckan. Telefon 08-123 492 00.

Närakuten - för skador och sjukdomar som inte kan vänta

Om du blir akut sjuk eller skadad finns det åtta närakuter som hjälper både vuxna och barn i alla åldrar. De har öppet 822 alla dagar året om och du kan gå till vilken du vill. Här finns både röntgen och laboratorium.

Vårdcentralen - ditt första val

Det finns fler än 200 vårdcentraler i Stockholms län. Den är ditt första val när det handlar om akut vård. Många har akuta tider samma dag. De har öppet mellan 817 på vardagar.

Husläkarjouren - din kvällsöppna vårdcentral

Det finns 13 kvälls- och helgöppna vårdcentraler runt om i länet. De har öppet mellan 1722 på vardagar och mellan 822 på helger. Du kan gå till vilken du vill.

Intensivakuten

Intensivakuten på Karolinska Solna som öppnade den 1 maj är inte längre en akutmottagning där man kan gå in, anmäla sig och sätta sig i väntrummet. Till intensivakuten kommer de allra svårast sjuka och skadade patienterna med helikopter, ambulans eller med så kallad accepterad remiss.

Patienterna kan till exempel ha råkat ut för mycket svåra olyckor, brännskador, rökförgiftning eller dykarsjuka som behöver tryckkammarbehandling eller annan medicinskt och tekniskt mycket avancerad behandling. Även vissa patienter som går på återkommande behandling på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna kan komma till intensivakuten.

Varför gör man om vården i Stockholms län?

Stockholms län växer mest i landet i antal invånare. Det innebär att vården måste anpassas och utökas så att alla som behöver akut vård får det. Bland annat byggs det redan nu nya och bättre lokaler men det ställer också krav på förändrade arbetssätt.

Genom att införa två nya vårdformer - en intensivakut på Karolinska Univeristetssjukhuset i Solna, samt tio närakuter på olika geografiska platser i länet, kan vården komma närmare dig som invånare.

 

 

Text: Malin Erlingson

Till alla nyheter