Nu har Södertälje Närakut öppnat

Nu har även Södertälje fått en närakut. Därmed är nio av tio närakuter igång. Här får patienter i alla åldrar vård för akuta men ej livshotande tillstånd. Närakuten har öppet året runt, alla dagar, klockan 8 – 22.

Den nya närakuten ligger inne på Södertälje sjukhus, granne med akutmottagningen. Redan vid kassan kommer du som patient att få en bedömning om var du bäst tas omhand; på närakuten, sjukhusets akutmottagning eller till exempel vårdcentralen och husläkarjouren.


Närakutens roll är att ta hand om akuta besvär och olycksfall som inte kan vänta, men som inte är livshotande. Med närakuten blir det möjligt för barnfamiljer att få vård i Södertälje. Barn med allvarliga tillstånd kommer dock även i fortsättningen att hänvisas in till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna eller Huddinge.

Labb, röntgen, ambulansintag

Närakuterna fungerar som en mindre akutmottagning med röntgen, labb och ambulansintag. Här finns även observationsplatser för patienter som behöver ligga kvar några timmar för bedömning.

Närakuterna är en viktig del i den nya struktur för akut vård som nu införs i Stockholms läns landsting. – Sedan de första närakuterna öppnade i början av året har vi sett att många invånare söker sig dit. Samtidigt minskar besöken på sjukhusens akutmottagningar. Tanken är att patienter med akuta men inte livshotande tillstånd ska bli snabbare färdigbehandlade på närakuten än de blir på akutmottagningen, där man alltid måste prioritera de allra svårast sjuka, säger Johan Bratt, chefläkare i Stockholms läns landsting.

Akuta allergiska reaktioner och frakturer

Exempel på skador och sjukdomar som kan tas om hand på närakuter är misstänkta frakturer i händer och fötter, akuta allergiska reaktioner, hjärnskakning, sårskador eller misstänkt propp i ett ben.

Är du osäker på vart du ska gå, ring telefonnummer 1177 så får du vägledning av en erfaren sjuksköterska. – Och vid livshotande tillstånd ska man förstås alltid ringa till 112, säger Johan Bratt.

Närakuterna - samma uppdrag och öppettider

• Öppet alla dagar klockan 8 – 22. 
• Röntgen.
• Här finns specialister i allmänmedicin och/eller akutläkare samt specialistutbildade sjuksköterskor med kompetens i akutsjukvård.
• Hög barnkompetens och hög kompetens för sjuka äldre.
• Möjlighet till konsultation från andra specialister.
• Ambulansintag.
• Tillgång till bakjour vid hög belastning.

 Här hittar du adresser till samtliga närakuter i Stockholms län.  

Text: Åsa Schöldéen

Till alla nyheter