Alternativ vid försenade förbrukningshjälpmedel

Det är fortfarande förseningar i leveranser av hjälpmedel som är utskrivna för egenvård i hemmet. Har du beställt, men inte fått dina hjälpmedel finns det flera alternativ. Förseningarna gäller bland annat näringsprodukter för sondmatning, hjälpmedel vid inkontinens, diabetes och andningsproblem.

Så här kan du göra:

  • Om dina hjälpmedel är av en sort som går att köpa på ett apotek eller i butik går det bra att handla där, så kan du få ersättning för det. Läs här om hur det går till här: http://www.fhh.sll.se/for-dig-med-hjalpmedel/ersattning-utlagg/
  • Om du inte kan vänta på dina hjälpmedel ska du kontakta den vårdgivare som skrivit ut dina hjälpmedel. Då kan du få hjälp med bedömning av om du kan använda andra hjälpmedel eller om det behövs, få en expressleverans.
  • Om du har frågor om när din leverans av hjälpmedel kommer så kan du kontakta kundtjänst på telefon eller med e-post. Telefonnumret är 08-123 366 50 och e-postadressen fhh.slso@sll.se. Många ringer nu och därför är väntetiderna tyvärr långa. Telefontiderna har förlängts och de har öppet mellan klockan 8 och 20.
  • Du kan också logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster. Där kan du se om din beställning är mottagen och vem som är förskrivare. Vill du läsa mer om hur du kan beställa vissa hjälpmedel via nätet så kan du göra det här.
  • Ring 1177 om du behöver medicinska råd eller vägledning när mottagningen där dina hjälpmedel skrivits ut har stängt. Ring 112 om läget är livshotande.

Bakgrund:

Sedan 1 juni bedriver landstinget verksamheten i egen regi och systemet för leveranser fungerar dessvärre inte som det ska. Hjälpmedlen finns i lager i länet men kan inte levereras i den takt som önskat. Landstinget ser mycket allvarligt på detta och beklagar förseningarna.

Stockholms läns sjukvårdsområde som ansvarar för leveranserna arbetar med följande åtgärder: 

  • Förstärkt kundtjänst och förlängd telefontid
  • organisation för expressleveranser
  • möjlighet för patienter som köpt egna förbrukningshjälpmedel att få ersättning. 

Text: Linn Kirkholt

Till alla nyheter