Om du spelar om pengar och har ett beteende som stämmer överens med minst fyra av punkterna nedan och det har pågått under en längre tid, kan det vara tecken på hasardspelsyndrom. Det kan också vara ett tecken på att du befinner dig i riskzonen för att bli spelberoende.
- Du tänker ständigt på spel: tidigare spelupplevelser, nästa spel eller funderingar på hur du ska skaffa pengar till nästa spel.
- För att behålla spänningen krävs det allt större summor att spela för.
- Du har misslyckats flera gånger med att begränsa spelandet eller att sluta spela.
- Du blir rastlös eller irriterad när du försöker begränsa eller sluta ditt spelande.
- Du spelar för att slippa tänka på problem eller för att komma ifrån ångest eller nedstämdhet.
- Du återvänder till spel när du förlorat pengar.
- Du vill ta revansch för förlusten.
- Du ljuger för att dölja hur mycket du spelar, oavsett vem som frågar.
- Du har begått brott för att få pengar till spelandet: till exempel stöld, förskingring eller förfalskning.
- Du har äventyrat eller förlorat någon viktig personlig relation, anställning, möjlighet till utbildning eller karriär på grund av spelandet.
- Du förlitar dig på att andra kan ordna fram pengar för att lösa en ekonomisk kris som uppstått på grund av spelandet.
Likheter med beroende av alkohol och narkotika
Hasardspelsyndrom i en allvarligare form har likheter med att vara beroende av alkohol eller narkotika. Drygt två av hundra personer i Sverige har hasardspelsyndrom eller spelproblem och ytterligare fyra av hundra bedöms ha risk för att utveckla det.
Riskspel framkallar beroende
De typer av spel som anses vara riskspel, det vill säga lättare framkallar ett beroende, är snabba spel med kort tid mellan insats och resultat eller spel där skicklighet kan öka chansen att vinna.
Spelautomater, till exempel Jack Vegas, kasinospel samt spel som bedrivs över nätet, framför allt spelautomater och internetpoker, är de mest beroendeframkallande.
Spelandet ger en kick
De som har drabbats av spelproblem eller hasardspelsyndrom brukar säga att de spelar för att döva känslor som ångest och nedstämdhet. De brukar också säga att spelandet är spännande och ger en kick som är svår att få på annat sätt.
Psykiska eller sociala problem hänger ofta ihop med spelproblem
Personer med hasardspelsyndrom har ofta även andra psykiska eller sociala problem. Det är ganska vanligt att ha en hög alkoholkonsumtion, att känna sig deprimerad, ha ångest för olika saker, vara arbetslös, ha relationsproblem och så vidare. Dessa omständigheter kan naturligtvis förvärra spelandet eller göra det svårare att ta sig ur sitt spelande.