Toxoplasmainfektion - toxoplasmos

Toxoplasmainfektion orsakas av en parasit som sprids av däggdjur, framför allt av katter som kan sprida den till jord och sand med sin avföring. Människor smittas oftast genom kontakt med infekterad jord eller med en smittad katts avföring. Sjukdomen smittar inte mellan människor.

Andra mer ovanliga smittkällor är frukt, bär eller grönsaker som har kommit i kontakt med förorenad jord, eller kött från smittade djur, framför allt gris eller får. Om du får smittan för första gången när du är gravid finns det en risk för att parasiten överförs till fostret.

Toxoplasmainfektion är ovanligt i Sverige.

Om du har haft en toxoplasmainfektion är du immun för resten av livet. Men om du har nedsatt immunförsvar på grund av andra sjukdomar, till exempel hiv, kan sjukdomen återkomma.

Om jag är gravid

Om du blir smittad i tidig graviditet kan det leda till missfall eller skador på fostrets hjärna, ögon eller öron. Barn som smittas efter födseln får inga skador. Toxoplasmainfektion smittar inte via amning.

Undvik smitta

För att minska risken för att smittas bör du skölja grönsaker noga och undvika kött som inte är genomstekt.

Du bör tvätta händerna efter kontakt med jord och sand. Om du är gravid bör du vara extra uppmärksam på detta, och helst undvika att byta sand i kattlådan. Är det inte möjligt bör du använda handskar och tvätta händerna noga efteråt.

Symtom

Oftast märker du inte av att du har en toxoplasmainfektion. Om du blir sjuk kan du ha feber, huvudvärk, vara trött och få svullna lymfkörtlar under flera veckors tid.

Behandling

Oftast behövs ingen behandling, eftersom sjukdomen går över av sig själv. Om behandling behövs får du antibiotika.

Om du är gravid får du behandling med två olika typer av antibiotika i en månads tid. Eventuella skador som har uppkommit hos barnet läker inte. När barnet har fötts kontrolleras om mer behandling behövs.

När ska jag söka vård?

Om du är gravid och får feber och svullna lymfkörtlar bör du kontakta en vårdcentral.
Om du är gravid och är orolig för en toxoplasmainfektion kan du kontakta din barnmorska.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Stockholms län

Söka vård och stöd i Stockholms län

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du under Hitta vård. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid genom att logga in.

 

Hitta din vårdcentral, barnmorskemottagning

Senast uppdaterad:
2016-10-19
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Lars Rombo, läkare, professor i infektionssjukdomar och resemedicin, Mälarsjukhuset, Eskilstuna


Stockholms län
Tillägg uppdaterade:
2013-08-11