Muskelreumatism

Muskelreumatism är en sjukdom som även kallas polymyalgia reumatika. Den gör att du får ont och känner dig stel i kroppen. Orsaken är okänd. I vissa fall har inflammation i ledkapslar och blodkärl kunnat konstateras.

Om du får behandling mot muskelreumatism brukar muskelbesvären lindras eller försvinna helt. Sjukdomen läker vanligen av sig själv med tiden.

Muskelreumatism är vanligare hos kvinnor än män, och man blir sällan sjuk före femtio års ålder.

Läs mer om infektion och inflammation.

Symtom

Om du får muskelreumatism har du värk, som ibland kan vara svår, och känner dig stel i axlarna, överarmarna, bäckenet och låren. Symtomen är vanligen lika på höger och vänster sida av kroppen. Typiskt är att du känner dig mest stel i kroppen på morgonen och när du suttit stilla en längre stund. Det gör att du kan få svårt att själv ta dig ur sängen och lyfta armarna över huvudet när du klär på dig.

När du har muskelreumatism kan du ibland känna dig trött och hängig. Du kan även få feber och gå ner i vikt.

Det vanligaste är att symtomen kommer smygande under några veckors tid.

När ska jag söka vård?

Om du misstänker att du har muskelreumatism ska du kontakta en vårdcentral. Du kan få göra ett blodprov för att ta reda på sänkan.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Behandling

Muskelreumatism behandlas med kortisontabletter. Du får en medelhög dos av läkemedlet från början och brukar vanligen snabbt känna dig betydligt bättre. Läkemedelsdosen trappas sedan ner långsamt och du får gå på flera läkarbesök för att kontrollera att läkemedelsdosen blir rätt. Du kan behöva fortsätta ta en liten dos läkemedel under en tid, ett till två år, ibland längre.

När du får kortison under så här lång tid ökar risken för benskörhet. Därför får du läkemedel för att förebygga det. Du kan få läkemedel av typ bisfosfonat, samt kalcium och D-vitamin. Vistelse i solljus och fysisk aktivitet är också bra för skelettet.

Stockholms län

Söka vård och stöd i Stockholms län

Vissa läkemedel ska du ta tillsammans med mat och andra ska du ta mellan måltider. För många läkemedel spelar det ingen roll om du tar dem med eller utan mat. För att du inte ska glömma bort att ta ditt läkemedel kan det vara bra att ta det i samband med någon regelbunden vana, till exempel en måltid.

Du kan också behöva undvika viss mat för att inte läkemedlets effekt ska påverkas, till exempel mjölkprodukter och grapefrukt.

Information brukar finnas i bipacksedeln, men du kan också fråga på ett apotek om du är osäker.

 

Hitta din vårdcentral

Senast uppdaterad:
2016-03-17
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Göran Umefjord, läkare, specialist i allmänmedicin, Sundsvalls sjukhus.


Stockholms län
Tillägg uppdaterade:
2016-03-17