Alla kan få en depression oavsett ålder. Men depressioner visar sig på olika sätt beroende på hur gammal man är. Ett barn eller en tonåring som har en depression kan inte förstå och uttrycka sina känslor och tankar på samma sätt som en vuxen. Det gör att tecknen på depression delvis skiljer sig åt mellan barn och vuxna.
En av skillnaderna är att barn och tonåringar som är deprimerade inte alltid blir märkbart nedstämda. Det är vanligare att de i stället har mer av andra besvär, till exempel är irriterade och arga.
Läs mer om depression hos vuxna.
Allt är inte depression
Att känna sig ledsen ibland eller må dåligt på andra sätt är vanligt och en del av livet för både barn och vuxna. En kris eller sorg, till exempel att någon som står en nära dör eller att en pojkvän eller flickvän har gjort slut, kan vara mycket jobbigt. Efter en tid brukar det gå över av sig själv, ibland med stöd av närstående.
Symtom i mer än två veckor
Vid en depression har barnet eller tonåringen flera olika besvär under en längre tid. En del är vanliga hos alla barn och tonåringar, även dem som inte har en depression. För att det ska räknas som en depression ska barnet eller tonåringen ha haft flera symtom samtidigt i mer än två veckor. Hen ska ha haft besvären hela tiden, eller nästan hela tiden.
En depression kan komma ganska plötsligt eller utvecklas under en längre tid.
Flera olika symtom
Vid en depression har barnet eller tonåringen ett eller flera av dessa symtom:
- är irriterad
- är nedstämd
- känner sig inte glad
- har inte lust till något.
Dessutom har barnet eller tonåringen åtminstone tre av dessa symtom:
- Har svårt att sova, sover för lite eller sover väldigt mycket.
- Har annorlunda aptit, för lite eller för mycket.
- Är trött och energilös på ett sätt som inte går att vila bort.
- Har svårt att koncentrera sig och tänka.
- Tänker negativt om sig själv.
- Tänker på döden och att inte vilja leva.
Ofta har barnet eller tonåringen även ångest. Då brukar hen känna sig rädd, nervös och orolig.
Många barn och unga, särskilt små barn, känner av kroppsliga besvär. Det kan till exempel vara ont i huvudet, magen eller nacken.
Drar sig undan
Den som tidigare har varit glad, aktiv och utåtriktad kanske inte vill vara med sina kompisar som förut, och drar sig stegvis undan. Inget är roligt, inte ens sådant man tidigare har tyckt om att göra. Det är också vanligt att sluta med fritidsaktiviteter.
Svårt att tänka och koncentrera sig
För ett barn som går i skolan, särskilt på högstadiet eller gymnasiet, kan en depression göra att hen inte orkar vara koncentrerad, tänka och vara engagerad. Det blir svårt att hänga med på lektionerna och att göra läxor.
Låga tankar om sig själv
Vid en depression har man ofta låga tankar om sig själv. Barnet eller tonåringen kan känna att hen är elak, dum, ful, värdelös och tråkig. Om det går sämre i skolan är det vanligt att tycka ännu mindre om sig själv.
Det är också vanligt att barn och tonåringar som mår dåligt beter sig annorlunda och till exempel drar sig undan, blir aggressiva eller mycket uppe i varv. Då bemöts de annorlunda, och kan bete sig ännu mer annorlunda. Det leder ofta till dålig självkänsla.
När barnet eller tonåringen får dålig självkänsla kan samspelet med andra bli sämre. Hen kan lätt hamna i konflikter eller bråk.
Kan vara svårt att förstå symtomen
Ibland syns eller märks det inte så tydligt att barnet eller tonåringen inte mår bra. Som närstående vuxen kan man ha svårt att förstå symtomen. Det är vanligt att tro att en tonåring är arg eller irriterad, medan tonåringen själv känner sig ledsen.
Barnet eller tonåringen kan ha svårt att själv förstå varför hen känner sig så ledsen eller arg. Det är vanligt att hen tycker att ingen förstår. Att få kroppsliga besvär kan också göra att barnet eller tonåringen känner sig orolig för att vara sjuk.
Ibland kan problemen märkas tidigare i förskolan eller skolan än hemma. Fråga personalen, de har erfarenhet av många barn och har kanske fått en bra kontakt med barnet eller tonåringen. Om du tänker prata med lärare i skolan kan det vara bra att berätta det för ditt barn så hen inte känner sig kränkt. Kanske kan barnet vara med och berätta hur hen känner sig.
Tankar kring döden
Vid en depression kan det finnas tankar om döden, även hos yngre barn. Barnet eller tonåringen kan till exempel tänka att det inte skulle vara så hemskt att dö eftersom livet känns så svårt. Ju svårare depressionen är och ju längre tid den har pågått desto vanligare är det att ha självmordstankar.
Yngre barn kan prata om döden på ett annat sätt än vad barn brukar göra. Barnet kan till exempel säga "jag vill vara död" eller "jag vill träffa farmor i himlen". Det är vanligt att barn har frågor och tankar om döden, särskilt i sexårsåldern. Men om barnet börjar prata om sig själv som död eller att hen längtar efter döden, kan det vara tecken på en depression.
Svår depression påverkar livet mycket
Om depressionen är svår påverkar den livet väldigt mycket. Då klarar barnet eller tonåringen inte av att gå i skolan längre. Ett annat tecken på en svår depression är att hen utsätter sig för farliga lekar eller inte är rädd om sig, till exempel är oförsiktig i trafiken. Det kan verka som om livet inte längre är viktigt.
Andra symtom som kan höra ihop med depressionen
Barn och tonåringar som har en depression kan också samtidigt ha andra problem, som ångest eller ätstörningar.
Att skada sig själv fysiskt, till exempel genom att skära, rispa eller bränna sig själv, kan vara ett sätt att försöka lindra det man känner när man mår väldigt dåligt. Genom att till exempel skära sig kan smärtan flyttas till huden i stället. Yngre barn kan skada sig själva genom att till exempel pilla upp sår som inte har läkt eller slå huvudet mot en vägg.
Läs mer om att vara förälder till någon som skadar sig själv.
Det finns också en risk för att särskilt tonåringar som mår dåligt börjar dricka alkohol eller använda andra droger för att stå ut.
Symtom som beror på andra sjukdomar
En del fysiska sjukdomar kan ha samma eller liknande symtom som en depression. Det kan till exempel vara järnbrist eller att barnet eller tonåringen har för mycket eller för lite av något hormon, till exempel för mycket eller för lite sköldkörtelhormon. Därför är det viktigt att barnet eller tonåringen blir undersökt av en läkare.
Symtom som är specifika för olika åldrar
Hur barn påverkas av en depression och hur det visar sig är olika från person till person. Men det finns några symtom som är vanligare i vissa åldrar.
Barn 0-12 månader
Symtomen hos ett spädbarn är oftast att det äter och sover dåligt. Ibland äter barnet inte alls. Det växer sämre än vad som förväntas i den åldern. Barnet kan också dra sig undan kontakt. Om barnet blir ännu sämre kan det bli apatiskt och går inte att få kontakt med alls.
Barn 1-6 år
I den här åldern visar sig depression framförallt med kroppsliga symtom. Förutom att ha ont i kroppen och sova, äta och växa dåligt, kan barnet stå stilla eller gå tillbaka i utvecklingen. Barnet kan sluta göra saker som hen har lärt sig.
Jämfört med äldre barn kan det vara lättare att se vad barn i den här åldern känner, eftersom de inte kan dölja att de är ledsna. De kan ha svårt att vara glada och kanske inte ler. För dig som vuxen kan det kännas som att ingenting hjälper för att få barnet på bättre humör.
Framför allt brukar depressionen märkas genom att barnet inte har lust med något och aldrig verkar riktigt glad. Barnet kan dra sig undan eller bli utagerande och bråkigt.
Barn kan också visa ångest och ängslan och ha svårt att vara från föräldrarna. Små barn som har en depression kan också visa det genom att de gråter, skriker, eller stöter bort den som försöker trösta. Om depressionen blir svårare kan de helt sluta leka och dra sig undan.
Barn 7-12 år
Ett deprimerat barn i den här åldern kan vara tillbakadraget, återhållsamt, tyst, ängsligt, ledset, passivt i skolan, extra beroende av vuxna och inte tro sig om att kunna få kompisar.
Men ett barn med depression kan också vara uppe i varv, ha svårt att sitta still, vara rastlöst och irriterat. Barnet kan uppfattas som bråkigt och trotsigt av vuxna och kan hamna i konflikter med både barn och vuxna.
Kraven som ställs i skolan kan vara svåra att leva upp till för ett barn som är nedstämt eller har en depression. Om barnet dessutom har en fysisk eller psykisk funktionsnedsättning kan det vara extra svårt.
Tonåringar 13-18 år
I tonåren är det ofta extra viktigt att smälta in och vara som andra. Man kan vilja dölja ledsenhet och känner sig ofta oförstådd. En tonåring kan känna det som ett nederlag att söka hjälp och tänker att hen ska klara det här själv. Det kan vara svårt för dig som närstående att förstå och kunna hjälpa om tonåringen inte kan eller vill berätta.
Symtomen i tonåren är ungefär samma som vid depression hos vuxna. Men även i tonåren är det vanligt att en depression märks mer genom irritation än nedstämdhet. Tonåringen kan verka hängig och sur snarare än ledsen.
Liksom barn och vuxna kan tonåringar ha kroppsliga symtom, som ont i huvudet eller ont i magen. De kan också känna det som att hela kroppen är seg eller går på lågvarv. En del får besvär med hjärtklappning, svårt att andas, de kan frysa eller svettas.
Det är också vanligt att inte kunna ta enkla beslut, till exempel vilka kläder man ska ha på sig. En tonåring kan bli fixerad vid sitt utseende och börja hata sig själv.
En deprimerad tonåring tappar ofta sina fritidsintressen, och det kan gå sämre i skolan. Det kan leda till skolk och att hen till slut tänker att det är lika bra att hoppa av skolan.