Fluortillskott direkt på tandytan
Idag förebyggs karies genom att tandytan och området kring tanden får ett fluortillskott direkt. Man kan använda fluortandkräm, skölja munnen med fluorlösningar, suga på fluorsugtabletter eller tugga fluortuggummi. Andra vanliga metoder är att låta tandläkare pensla tänderna med fluorlack eller använda en fluorgel. Behandlingarna har visat sig kunna minska kariesangreppen med mer än hälften.
Fluortandkräm
Tandborstning med fluortandkräm är det som har bidragit mest till minskad karies. Genom att använda fluortandkräm en till två gånger om dagen tillförs tandytan fluor på ett enkelt och bra sätt.
Små barn kan också använda fluortandkräm. En vuxen lägger på lite tandkräm vid varje tandborstningstillfälle. Det kan vara ungefär så mycket tandkräm som ryms på barnets lillfingernagel. Tänderna borstas i en till två minuter och det är bäst om tandkrämen inte spottas eller sköljs ut under tandborstningstiden.
Fluorsköljning
Precis som vid användning av fluortandkräm gäller principen att ju oftare man behandlar tänderna med fluorberedningar desto bättre. Sköljningen bör pågå i ungefär en till två minuter och en vanlig mängd sköljvätska är sju till tio milliliter. Hur ofta man ska använda fluorsköljning beror på sköljmedlets koncentration. Det är vanligt att man sköljer varje dag med 0,05 procent natriumfluoridlösning eller varje eller varannan vecka med 0,2 procent natriumfluoridlösning. Tandvårdspersonal kan ge råd om lämpliga intervall.
Vid hög risk för karies, det vill säga om man ofta får nya hål i tänderna, kan man bli rekommenderad att intensivbehandla med fluor. Då brukar man skölja med 0,2 procent natriumfluoridlösning varje dag på kvällen efter att man har borstat tänderna. Tandvårdspersonalen ger information hur länge man bör göra detta.
Munsköljningen är mindre effektiv på barn som är yngre än fem till sex år då de oftast inte kan genomföra en till två minuters sköljning utan att svälja ner eller spotta ut lösningen med detsamma.
Fluortabletter
Ett alternativ till fluorsköljning är fluorsugtabletter. De finns att köpa receptfritt i styrkorna 0,25 och 0,75 milligram fluor. Fördelen med sugtabletterna är att man låter tabletten långsamt smälta på tungan och lösas upp i munnen. Eftersom fluoren stannar kvar länge i munnen får den en möjlighet att verka effektivare. Fluorsugtabletter kan både barn och vuxna ta.
Hur många fluortabletter per dag ett barn ska ta beror på barnets ålder och på fluorhalten i dricksvattnet. Tandvårdspersonalen ger råd om lämpliga fluortablettprogram i varje enskilt fall.
Fluorgel och fluorlack
Om man har hög risk att få karies eller om man har många nya kariesskador, kan det vara nödvändigt med intensivbehandling med fluor. Sådan fluorbehandling kan till och med läka ytliga kariesskador på emaljen.
Med fördel kan fluorlack eller fluorgel användas. Fluorlacket, som ofta innehåller en hög koncentration av fluor, penslas på tänderna. Lacket får stelna och sitter sedan kvar i timmar. Mycket fluor kan på så sätt lagras in i tandemaljen. Tandvårdspersonal sköter lackningen. Om man har hög risk för karies kan det vara lämpligt att upprepa behandlingen två till fyra gånger per år.
Fluorgel är en tjockflytande vätska som innehåller fluor. Gelen läggs i en individuellt anpassad munskena som ser ut som ett tandskydd. Skenan sätts över tänderna och får sitta i fem minuter så att fluorgelen hinner påverka tandytan. Man upprepar behandlingen dagligen, ibland i flera månader. Behandlingarna har god effekt.
Sockerfritt fluortuggummi
Ungdomar och vuxna med stor risk för karies eller med många kariesskador kan också bli rekommenderade sockerfritt fluortuggummi. Tuggummit kan man ta flera gånger per dag. Tänderna får då dagliga upprepade fluorbehandlingar samtidigt som tuggningen stimulerar salivproduktionen. Saliven i sig kan också bidra till att emaljens kvalitet förbättras.
Tandfyllningar med fluor
Många nyare tandfyllningsmaterial, så kallade glasjonomercement, innehåller fluor som avges till tandemalj omkring fyllningen och till saliven. Det har visat sig att denna typ av “fluorbehandling“ också kan bidra till att minska karies.
För mycket fluor kan ge vita fläckar på tänderna
Det kan uppstå en störning i tandemaljen om man får i sig för mycket fluor under den tid tänderna bildas. Denna förändring kallas dental fluoros och är mycket ovanlig i Sverige. I sin mildaste form medför förändringen obetydliga, knappt synliga, vita fläckar eller stråk på tandytan. Får tänderna under den tid de bildas för mycket fluor kan de vita fläckarna blir mer framträdande, missfärgas och ger en ojämn yta.
Om man bor i ett område med dricksvatten som har 1,0 – 1,2 milligram fluor per liter utvecklas ingen fluoros. Dricksvattnet i Sverige har i regel lågt innehåll av fluor, mindre än 0,2 milligram fluor per liter. Man kan få reda på fluorhalten i dricksvattnet via kommunens vattenverk.
Ovanligt med förgiftning
Precis som av många andra ämnen kan man få förgiftningssymtom och riskera hälsan om man får i sig för stora mängder fluor. Men det är mycket ovanligt med förgiftningsfall med fluor, och därför är kunskaperna om vilka mängder som framkallar symtom begränsade.
Det har angetts att om ett barn får i sig 5-15 milligram fluor per kilo kroppsvikt ger det förgiftningssymtom. Beräknat på en ettåring som väger tio kilo skulle det innebära 50-150 milligram fluor, vilket motsvarar ungefär 1-3 tuber fluortandkräm eller 200-600 fluortabletter.
Misstänker man fluorförgiftning ska man ringa Giftinformationscentralen på telefonnummer 010-456 67 00, eller uppsöka läkare.
Riskfritt vid rätt användning
Om man använder medel med fluor så som tandläkaren har rekommenderat eller som anges på förpackningen finns ingen som helst risk för biverkningar eller förgiftning. De preparat som används inom tandvården eller säljs på apotek innehåller mycket lite fluor i jämförelse med de mängder som krävs för att få förgiftningssymtom.