Behandlingen ser olika ut beroende på om du ska få en engångskateter eller en kvarliggande kateter.
Självtappning med engångskateter
Du får lära dig hur självtappning går till av en sjuksköterska eller en uroterapeut. Du får också information om vilka olika typer av tappningskatetrar som finns och vilken sort som är bäst för just dig.
Du får lära dig att sköta katetern
Sjuksköterskan eller uroterapeuten visar dig första gången hur det går till att använda en engångskateter. Därefter får du pröva själv att sätta in katetern på rätt sätt.
Gör så här:
- Börja med att blöta katetern. Det vanligaste är att du blöter katetern med vanligt kranvatten innan den förs in via urinröret. Katetrar för självtappning är förbehandlade med en yta som blir hal i kontakt med vatten. En del katetrar kan doppas i glidmedel.
- Sätt in katetern försiktigt. Det ska gå lätt sätta in katetern. Det ska inte göra ont. Vid motstånd ska du aldrig trycka, utan ta det försiktigt. Du kan använda mer glidmedel vid behov.
- Töm urinblåsan genom katetern i toaletten.
Du får veta hur ofta du ska använda katetern
Sjuksköterskan eller uroterapeuten berättar hur ofta du behöver tömma blåsan. Självtappning brukar behövas fyra till fem gånger per dygn om du inte kan kissa alls utan hjälpmedel. I samband med att du får katetern får du också råd om vad som är bäst för just dig.
Att få en kvarliggande kateter
Det är vårdpersonal som sätter in en kvarliggande kateter första gången.
Du kan få en kvarliggande kateter insatt i urinblåsan på två sätt:
- Katetern kan sättas genom urinröret, ofta av en sjuksköterska eller undersköterska.
- Katetern kan sättas genom huden på magen. Då sätter en läkare in katetern genom ett litet snitt i huden på magen.
Att få en kateter insatt genom urinröret
Du är oftast på ett sjukhus, en vårdcentral eller på ett äldreboende när du får en kateter genom urinröret. Du kan också få hembesök av vårdpersonal i ditt hem och få katetern insatt.
Så går det till:
- Du får oftast ligga ner.
- Du får bedövning med en gel som sprutas in i urinröret. Det kan kännas lite kallt när gelen sprutas in, men det gör inte ont.
- Bedövningen verkar efter två till tre minuter.
- Ena änden av katetern förs in genom urinröret. Du kan känna ett lätt obehag, men det gör inte ont.
- Kuffen som sitter i den inre änden fylls med lite sterilt vatten så att katetern inte kan glida ut.
- Du får testa att tömma blåsan genom katetern.
Bra att veta efteråt
Bedövningen verkar i ungefär en timme. Det gör aldrig ont efter insättningen.
Du får råd om hur du fäster katetern
Du får information om hur katetern ska skötas och hjälp med hur katetern ska fästas upp. Den ska sitta på ett sätt som passar dig och är bekvämt. Till exempel kan den sitta fast på insidan av byxbenet. Du som har en penis kan fästa kateterslangen upp över byxlinningen. Det minskar risken för skador vid erektion.
Du ska få information om återbesök och kontaktperson
Innan du åker hem ska personalen se till att allt fungerar och att du har det förbrukningsmaterial som behövs. Du får information om hur bytet går till och hur du beställer andra hjälpmedel om det behövs. Du ska också få information om när du ska besöka sjukvården nästa gång och vem som är din kontaktperson om det uppstår problem med katetern.
Att ha kateter i urinröret
Det är bra att ha katetern stängd med en propp eller klämma. Du öppnar den när du känner dig kissnödig. Om det inte är möjligt använder du en uppsamlingspåse.
Vårdpersonal byter katetern
En del behöver använda en kvarliggande kateter några dagar medan andra behöver ha den en längre tid.
En sjuksköterska eller undersköterska byter oftast den kvarliggande katetern varannan till var tredje månad.
Uppsamlingspåsen byts varje vecka
Du som använder en uppsamlingspåse ska byta ut den till en ny med fem till sju dagars mellanrum.
Kan påverka samlivet
Kateter genom urinröret, KAD, kan påverka erektionen. Det är inte möjligt att ha penetrationssex.
Så går det till att få en kateter genom huden
Du får oftast vara på ett sjukhus när du ska få en kateter insatt genom huden på magen. Det kan till exempel vara på en operationssal, på en röntgenavdelning eller en akutmottagning. En läkare sätter in katetern. Det kan till exempel vara en urolog, kirurg eller röntgenläkare. Ofta finns en sjuksköterska eller undersköterska med.
Insättningen går snabbt
Insättningen går snabbt och enkelt eftersom urinblåsan ligger väldigt ytligt, nära huden. Urinblåsan ska vara fylld innan slangen förs in, eftersom den går in lättare då. En suprapubisk kateter för långtidsbruk är oftast 4 millimeter i diameter.
Så går behandlingen till
Att få en kateter genom huden går till så här:
- Du får ligga ner.
- Huden på magen tvättas med ett bakteriedödande medel. Oftast läggs en steril duk på magen för att hålla rent vid insticket.
- Du får ett bedövningsmedel en bit nedanför naveln. Det kan svida lite när bedövningen sprutas in.
- Bedövningen verkar efter ett par minuter. Ofta gör läkaren ett litet snitt och stick genom huden där slangen förs in. Ibland kan slangen sättas på plats med hjälp av röntgen.
- Läkaren kan sy fast katetern med en eller ett par stygn i hudeni det bedövade området, så att den sitter fast. Ibland används en kateter med en kuff, som blåses upp inne i urinblåsan, så att den inte glider ut.
Hela insättningen tar oftast fem till tio minuter.
Efter insättningen kan det svida och ibland blöda lite
Det kan svida lite när katetern förs genom urinröret eller bukväggen, men det brukar snabbt gå över.
Det brukar sluta blöda av sig själv inom några minuter efter att slangen förs in. Läkaren måste undersöka om blödningen skulle vara kraftigare och pågå längre tid för att ta reda på vad det beror på. Det görs medan du är kvar på sjukhuset.
Du ska få information om skötsel och återbesök
Innan du åker hem ska personalen se till att allt fungerar och att du har det förbrukningsmaterial som behövs. Du ska också få noggrann information skriftligt och muntligt om hur du sköter katetern. Till exempel hur bytet går till och hur du beställer andra hjälpmedel om det behövs. Du ska också få information om när du ska besöka sjukvården nästa gång och vem som är din kontaktperson om det uppstår problem med katetern.