Graviditetskalendern som app

I graviditetskalendern kan du se bilder och läsa om fostrets utveckling och vad som händer i gravidkroppen vecka för vecka under hela graviditeten. Bildspelet visar några funktioner och sidor som finns i appen.

Skärmdump från gravidappens startsida

Du kan gå direkt till den graviditetsvecka du vill läsa om genom att klicka på "Vecka för vecka".

Skärmdump från gravidappens sida där man kan välja graviditetsvecka att titta på.

Om du vill räkna ut vilken graviditetsvecka du eller din partner är i klickar du på fliken "Beräkna graviditetsvecka" och fyller i datum för senaste mens. Då får du fram aktuell graviditetsvecka och även ett beräknat födelsedatum för ditt barn. Datumet sparas och om du vill kan du få en påminnelse varje gång graviditeten går in i en ny vecka.

Om du vill kan du också dela din vecka med andra via Facebook och Twitter.

Skärmdump från gravidappens sida där man kan välja graviditetsvecka att titta på.

Det går att välja vilken graviditetsvecka man vill titta på närsomhelst.

Skärmdump från gravidappens sida som visar information om vecka 10 i graviditeten.

I sidorna för de respektive veckorna får du information om hur kvinnans kropp utvecklas under graviditeten och hur långt fostret har kommit i utvecklingen. 

Skärmdump från gravidappens sida som visar information om vecka 40 i graviditeten.

I sidorna för de respektive veckorna får du information om hur kvinnans kropp utvecklas under graviditeten och hur långt fostret har kommit i utvecklingen. 

Ladda hem Graviditetskalendern för iPhone och iPad kostnadsfritt

Ladda hem Graviditetskalendern för Android kostnadsfritt

I appen hittar du också länkar till hela Tema Gravid på 1177 Vårdguiden, med texter om tankar och känslor när man är gravid, bra mat och träning, förlossning, första tiden med nyfött barn, amning, flaskmatning, förlossningsrädsla och mycket annat. 

Har du synpunkter eller behöver du support? Kontakta redaktionen på redsupport@1177.se

Hur fungerar veckouträknaren?

När man ska räkna ut hur långt en graviditet har kommit, börjar man med den senaste mensens första dag. Det räknas som graviditetens första dag, trots att man egentligen inte är gravid ännu. Sedan räknar man veckorna som följer.

Det skiljer sig ofta mellan hur vården uttrycker vilken vecka man är i och hur de flesta blivande föräldrar uttrycker det. När en blivande förälder säger "jag är i vecka 20" brukar det betyda att 19 hela veckor har gått, och att man befinner sig i den påbörjade 20:e veckan. Kanske har det gått tre dagar in i den 20:e veckan. Detta kallar en barnmorska för vecka 19 + 3. Det beror på att vården enbart räknar de hela veckorna, plus dagarna i den påbörjade veckan.

Det här är bra att komma ihåg, eftersom det kan vara lätt att bli lite förvirrad. Särskilt som fostrets utveckling är så snabb – det händer mycket mellan den första och sista dagen i samma graviditetsvecka.

I den här appen används genomgående de blivande föräldrarnas sätt att uttrycka graviditetslängden.

Senast uppdaterad:
2013-11-19
Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg