Senast reviderad 2016-02-26

Mina pupiller är inte lika stora. Är det farligt?

Fråga

Jag har en fråga angående ögats pupiller. Jag har hört att det är farligt om pupillerna är olika stora. Jag tycker ofta att min ena pupill ser större ut än den andra. Själva pupillerna drar ihop sig när det blir ljust så på det sättet fungerar de. Jag var hos optikern och testade ljustester på pupillerna (inte av denna anledning) och han sa att de reagerade normalt.

Jag har även varit hos en ögonspecialist och gjorde en ögonundersökning (inte heller av den anledningen) och han sa att mina ögon var friska. Men jag undrar ändå, är det verkligen normalt att ena pupillen är större än den andra?

Jag upptäckte detta för någon månad sedan men det kan hända att jag tänkt på det innan utan att reflektera lika mycket. Jag har hört att det kan bero på en hjärntumör stämmer det?

Svar

Den vanligaste orsaken till olikstora pupiller är att det är en medfödd skillnad. Det innebär att pupillerna inte har samma muskelspänning i regnbågshinnans muskel. Det gör att pupillerna ser olika stora ut. Det är vanligt att det här förekommer hos flera personer i släkten. Eftersom ögonspecialisten sa att dina ögon var friska kanske det här var orsaken för dig?

Olikstora pupiller kan också bero på något inuti huvudet, och ibland kan det vara något farligt. Hjärntumör är en av orsakerna. Det kan också vara en inflammation inuti hjärnan, eller en hjärnblödning, som ligger bakom. Hjärnblödning kan man få på grund av ett slag mot huvudet eller efter en olycka där man slagit i huvudet mot något hårt. En annan orsak till olikstora pupiller är ögonsjukdomen grön starr.

Det finns några tecken som man ska se upp med om man har fått olikstora pupiller och inte haft det förut. Det är sådant som kan tyda på att man fått hjärnskakning eller blödning inne i huvudskålen, alltså våld mot huvudet. Allvarliga tecken som gör att man bör söka läkare är om man har

  • huvudvärk
  • illamående
  • feber
  • nackstyvhet
  • dubbelseende
  • börjat se sämre. 

Gunilla Byström, läkare, specialist i allmänmedicin