Senast reviderad 2015-12-02

Kan en infektion i tandroten sprida sig när man börjar behandla den?

Fråga

Min mamma har fått diagnosen benröta eller tandröta i käken. Tandläkaren är osäker på hur det ska behandlas, vilket gör min mamma rädd. Hon tror att smittan kommer att gå ut i blodet när tandläkaren börjar rota. Besvären började för cirka ett år sedan och idag visar röntgen att det har krupit ner genom hela roten. Idag har hon en brygga som tandläkaren funderar på att såga itu, för att få tag i roten som ska bort.

Vad är det egentligen som händer i min mammas mun? 

Svar

Tandröta innebär infektion i tanden. Benröta betyder att infektionen finns i käkbenet. Oftast handlar det om en infektion i tandens rotspets, som sprider sig till benet runt roten. Detta behandlas vanligtvis genom att tandläkaren öppnar tanden, rensar i rötterna och behandlar med bakteriedödande medel. Därefter lagas tanden. Ofta kallas det rotfyllning.

Ibland kan rotbehandlingar bli krångliga eller att det blir bekymmer efteråt. Bedömningar och behandlingar av rotspetsinfektioner kan vara mycket komplicerade. Det kan vara stora skillnader från en person till en annan hur tand och rötter är placerade. Antalet rötter och rotkanaler som behöver rensas kan variera.

Rotbehandlingar sköts oftast av tandläkaren. Om det är ett svårt ingrepp kan tandläkaren skicka en remiss till en specialtandläkare, en endodontist. I de fall som det behövs operation, kan man få remiss till en käkkirurg.

Det är viktigt att tandläkaren får information om allt som har med hälsan att göra. Om din mamma har andra hälsoproblem kan det vara klokt att tala med den läkare som sköter dessa om hur det kan inverka. Till exempel kan en del läkemedel påverka munhälsan. Sjukdomar kan göra att man lättare får infektioner, till exempel diabetes.

Jag förstår att du är angelägen om att din mor ska få bra vård. Den bästa grunden för det är ordentlig information. Din mamma behöver säkert ett samtal i lugn och ro med den tandläkare som är ansvarig för hennes behandling. Kanske tillsammans med dig. Då går det nog att reda ut det här.

MajLis Hultvall, tandläkare