Senast reviderad 2015-12-02

Hur vanligt är det med en extratand?

Fråga

Jag har en extratand. På röntgen visas att min visdomstand så småningom kommer att tränga undan denna tand. Jag undrar hur vanligt detta är? Och varför blir det på detta viset?

Svar

Att ha en extratand är inte så ovanligt. Det beror på att det från början har bildats för många anlag till permanenta tänder. De här extratänderna kan komma på olika ställen i munhålan, till och med i gommen.

När det gäller extratänder i anslutning till visdomstanden är det vanligt att det uppstår problem. Extratanden har till exempel inte någon motsvarighet i den motsatta käken. Det gör att det inte blir något riktigt bett när man tuggar.

Det är viktigt vara noga med att ha rena tänder och även hålla rent runtomkring tänderna, när de är så långt bak i munnen. Ibland kan det vara knepigt nog ändå, bara med visdomstanden. Om det inte går att få rent kan tandköttet bli inflammerat. Det kan leda till infektioner och hål i tänderna - karies.

Tandläkaren rekommenderar ofta att extratanden ska tas bort. Oftast har den inte så många och långa rötter, så det brukar inte vara så komplicerat.

MajLis Hultvall, tandläkare