OM COVID-19 – CORONAVIRUS

Provtagning för covid-19 i Region Sörmland

Innehållet gäller Sörmland

Testning kan vara det mest populära ordet just nu. Men vad gäller egentligen i Sörmland kring covid-19 och antikroppar? Här försöker vi reda ut de funderingar som finns.

Test för pågående covid-19

Om du är sjuk och vill veta om du har covid-19 kan du ta ett så kallat PCR-prov, som visar om du har en pågående infektion av covid-19. Region Sörmland erbjuder alla som fyllt 18 år att testa sig för pågående infektion av covid-19. För att provet ska fungera måste du ha symtom, och ha haft det i minst två dagar. Anmälan och provsvar hanteras på webben via inloggning på 1177.se. Du kan inte ringa 1177 för att boka en tid.

Test för pågående infektion av covid-19 är avgiftsfritt.

Antikroppstest

Om du har varit sjuk och vill veta om du har haft covid-19 kan du ta ett antikroppstest. Region Sörmland erbjuder antikroppstest till dig som har fyllt 18 år och är folkbokförd i Sörmland. För att testet ska fungera ska det ha gått minst tre veckor sedan du blev frisk.

Alla som vill provtas måste själva anmäla sig och boka tid via e-tjänsterna på 1177.se. Du kan inte ringa 1177 för att boka en tid. Antikroppstestet kostar 470 kr. För medarbetare inom vård och omsorg i region och kommun är testet avgiftsfritt.

Till toppen av sidan