LÄMNA PROV OCH FÅ PROVSVAR OM COVID-19

Är du sjuk? Testa dig för pågående infektion av covid-19 i Sörmland

Innehållet gäller Sörmland

På den här sidan finner du som har luftvägssymtom och tror att du kan ha covid-19 information om vilka som kan testa sig, hur man anmäler sig, hur ett test går till och var du kan göra det.

Vem ska provtas för covid-19?

I Sörmland erbjuder vi nu provtagning för pågående covid-19 infektion till alla som fyllt 6 år och är folkbokförda i Sörmland, bor eller arbetar i Sörmland. Du kan testa dig om du har något eller några av följade symtom:

  • hosta 
  • feber
  • andningsbesvär
  • snuva
  • nästäppa
  • halsont
  • huvudvärk
  • illamående
  • värk i muskler och leder

Om du inte är folkbokförd i Sörmland, arbetar eller bor i Sörmland hänvisar vi till din hemregion för provtagning.

Om du har varit sjuk och vill veta om du haft covid-19 kan du istället boka ett antikroppstest. Du kan läsa mer om hur det går till här.

Anmäl dig för egen provtagning på 1177.se

Du anmäler dig till provtagning genom att logga in på e-tjänsterna på 1177.se. Om du är 13 år eller äldre loggar du själv in. Du som inte använt e-tjänsterna tidigare kan läsa mer om hur du loggar in här. För barn som är 6-12 år gamla bokas provtagning av vårdnadshavare. Här kan du läsa mer om hur du bokar provtagning som ombud åt ett barn.

Om du inte är folkbokförd i Sörmland behöver du först skicka ett mail till provtagningcovid19@regionsormland.se. Om du inte har möjlighet att använda eller skaffa e-legitimation kan du skicka ett mail till provtagningcovid19@regionsormland.se för att få hjälp så att du själv kan boka en provtagning. Om du inte har tillgång till egen dator eller internetanslutning kan du vända dig till kontaktcenter på 0155-24 50 00 för att få hjälp att skicka dina kontaktuppgifter till provtagningen.

En bokning för provtagning sker i två steg. Steg ett är att göra en beställning, en så kallad egen remiss. Du loggar in på 1177 och klickar på "Provtagning covid-19" under rubriken "Regionen rekommenderar". Därefter väljer du vilken kategori du tillhör. Du skapar din remiss genom att klicka på slutför beställning.

Steg två är att boka en tid. Du får flera olika alternativ för att boka och genomföra själva provtagningen. Välj det alternativ för "Egenprovtagning covid-19" som passar dig bäst. Oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att du slutför alla stegen i din anmälan genom 1177.se.

Här kan du se en film om hur provtagningen går till.

Skicka ett ombud till apoteket

Du kan skicka ett ombud, till exempel en närstående, till ett bestämt apotek i Eskilstuna, Katrineholm, Malmköping, Nyköping eller Torshälla för att hämta ett test-kit. Observera att du som är sjuk inte själv ska gå till apoteket. Ditt ombud behöver ha med både sin egen legitimation och din legitimation. Ombudet måste själv vara frisk och utan symtom. Det färdiga provet lämnas in till samma apotek som det hämtats ut på. Vilka apotek som är aktuella ser du när du anmäler dig.

Åk till en provtagningsstation

På din bokade tid tar du dig själv till en av de provtagningsstationer som finns i Eskilstuna, Gnesta, Katrineholm, Nyköping, Strängnäs och Trosa. Följ de gula pilarna. På kartorna nedan kan du se var du finner provtagningsstationerna. Observera att du absolut inte ska gå in på sjukhuset, resecentrum eller vårdcentralen om du är sjuk. Du som kommer med bil kör hela vägen fram till provtagningen. Du behöver inte parkera och gå ur bilen. Om du bor i närheten och inte har möjlighet att ta bil till provtagningen kan du gå eller cykla, men då måste du ta utevägen och vara extra noga med att hålla avstånd till andra. Du ska absolut inte åka kollektivt till provtagningen.

Du kan också visa alla provtagningsstationer i Google Maps. För att använda din mobil som GPS, klicka på infarten till den provtagningsstation du ska besöka, välj sedan "vägbeskrivning" och "starta". När du kommit fram till infarten, följ de gula pilarna och vänta sedan på din tur.

Egen provtagning hemma

För dig som har svårt att ta dig till ett sjukhus eller skicka ett ombud till ett apotek finns också möjligheten att själv ta ett prov hemma. Vi kommer då hem till dig med ett test-kit och väntar medan du själv tar provet.

Vad kostar det?

Provtagning för pågående covid-19 är kostnadsfri.

Svar på provet

Du får svar på ditt prov inom 48 timmar från klockan 18 dagen då du tagit ditt prov. Om ditt provsvar dröjer kan det bero på att det är svåranalyserat och extra tester behövs. Svaret kan vara negativt, positivt eller ej bedömbart. Oavsett vilket resultat ditt prov ger kan du se svaret genom att logga in på 1177.se.

Om ditt svar är positivt betyder det att du har covid-19. Då kommer en av våra läkare att ringa upp dig. Samtalet kan ibland komma från dolt nummer, så när du tagit prov måste du svara i telefon även om numret inte visas. För prov som gäller barn och ungdomar under 18 år ringer vår läkare upp föräldrarna. Ungdomar över 13 år får gärna vara med i samtalet via högtalare.

OBS! Just nu har våra läkare väldigt många samtal att ringa. Du kan som vanligt se ditt provsvar på 1177.se så fort analysen är klar, men det kan ta några dagar innan du blir uppringd av en läkare.

Om ditt resultat blir ej bedömbart, ta kontakt med provtagningcovid19@regionsormland.se för att få möjlighet att göra om provet.

Du kan själv välja om du vill ha avisering via mail eller sms från 1177 Vårdguiden när du får ditt provsvar. Här kan du läsa mer om hur du gör för att se ditt provsvar och välja hur du aviseras.

Vad händer sedan?

Om resultatet på ditt prov är negativt betyder det att du inte har covid-19. Prata med din chef för att komma överens om när du kan gå tillbaka till jobbet.

Om ditt svar är positivt betyder det att du har covid-19. Då behöver du noga se till att inte smitta någon annan. Du måste också följa vissa förhållningsregler, för att inte utsätta andra för risk. Du kan läsa mer om förhållningsreglerna i Smittskyddsläkarföreningens smittskyddsblad för covid-19.

Om du delar bostad med någon annan

Om du delar hushåll med andra personer måste även de följa vissa förhållningsregler. Du kan läsa mer om förhållningsreglerna här.

Till toppen av sidan