Lämna prov och få provsvar om covid-19

Testa dig för pågående covid-19 i Sörmland

Innehållet gäller Sörmland

Här finner du som ska testa dig för covid-19 information om hur du bokar ett test, hur ett test går till och var du kan göra det.

Vem ska provtas för covid-19?

Hur och var kan jag testa mig?

Om du tillhör någon av de grupper som erbjuds provtagning kan du boka ett test. Sedan kan du själv hämta och lämna ditt testkit i en av våra lådor, som finns utanför regionens vårdcentraler. Du behöver en giltig e-legitimation för att boka och registrera ditt test.

Har du inte möjlighet att använda eller skaffa e-legitimation? Skicka ett mail till provtagningcovid19@regionsormland.se.

Saknar du tillgång till egen dator eller internetanslutning? Då kan du ringa kontaktcenter på 0155-24 50 00.

Logga in på 1177.se för att boka test

Du bokar ditt test genom att logga in till e-tjänsterna på 1177.se. Först skapar du din bokning. Sedan kommer du till en tidsbokning, där du väljer en tid och plats som passar dig.

Gör så här för att boka ditt test

 1. Logga in på 1177.se
 2. Klicka på "Beställ provtagning och se svar" under rubriken "Egen provhantering"
 3. Klicka på "Beställ och registrera"
 4. Välj erbjudandet "Hämta ut provtagningskit Covid-19 (lådor utanför vårdcentral)"
 5. Klicka på "Nästa" för att komma till tidsbokningen. Välj tid och plats. I sökrutan kan du skriva in stadens namn. Du kan sortera listan på avstånd genom att klicka i rutan "Sortera på avstånd" längst upp till höger. I listan kan du se nästa lediga tid på respektive utlämningsställe.
 6. Välj utlämningsställe, datum och tid
 7. Klicka på "Nästa" och kontrollera dina kontaktuppgifter. Har du ingen mobiltelefon går det bra att ange ett hemtelefonnummer.
 8. Klicka på "Slutför beställningen"

Här hittar du våra provtagningsstationer

Hämta ditt testkit på din bokade tid. Testkitet registrerar du sedan genom att följa instruktionerna som finns med. Hämta ditt testkit och ta med det hem, eller till en annan plats där du ostört kan genomföra testet. Följ instruktionerna i testkitet. Lämna sedan ditt test i lådans fack för inlämning senast klockan 13.00. Om du inte hinner lämna ditt testkit innan klockan 13 kan du förvara det i kylskåp över natten.

Du kan hämta flera testkit på en och samma gång om du har någon närstående som också behöver testas, men tänk på att även den personen behöver ha tillgång till en e-legitimation för att kunna registrera in sitt prov.

OBS! Gå INTE in på vårdcentralen om du ska testa dig.

Du kan också visa alla provtagningsstationer i Google Maps. För att använda din mobil som GPS, klicka på den vårdcentral du bokat test vid, välj sedan "vägbeskrivning" och "starta". Provtagningslådan finner du utanför den vårdcentral du valt.

Hur går provet till?

Du tar själv ditt prov. Följ instruktionerna som följer med i testkitet.

Svar på provet

Du får svar på ditt prov inom två arbetsdagar. Om ditt provsvar tar längre tid kan det bero på att det behöver analyseras flera gånger. Svaret kan vara negativtpositivt eller ej bedömbart. Oavsett vilket resultat ditt prov ger kan du se svaret genom att logga in på 1177.se.

 • Om ditt svar är negativt betyder det att du inte har covid-19. Du kan gå tillbaka till jobbet eller skolan så fort du känner dig tillräckligt frisk.
 • Om ditt svar är positivt betyder det att du har covid-19. Då måste du hålla dig hemma och se till att inte smitta någon annan. Följ instruktionerna som kommer med ditt provsvar.
 • Du som fått ett positivt svar kan också bli kontaktad av en läkare eller smittspårare. Samtalet kommer ibland från dolt nummer, så när du tagit prov måste du svara i telefon även om numret inte visas. Om den som lämnat provet är under 18 år kan smittspåraren ringa upp föräldrarna. Ungdomar kan vara med i samtalet via högtalare.
 • Om ditt resultat blir ej bedömbart, ta kontakt med provtagningcovid19@regionsormland.se för att få möjlighet att göra om provet.
 • Om du inte fått svar på ditt prov inom tre arbetsdagar efter att du lämnat in det, kontakta provtagningcovid19@regionsormland.se.

Du kan själv välja om du vill ha avisering via mail eller sms från 1177 när du får ditt provsvar. Här kan du läsa mer om hur du gör för att se ditt provsvar och välja hur du aviseras.

Till toppen av sidan