Nya skärpta regionala rekommendationer i Sörmland

Spridningen av covid-19 ökar just nu i Sörmland. Därför inför smittskyddsläkaren regionala rekommendationer som gäller omgående.

Lär mer om vad som gäller här

LÄMNA PROV OCH FÅ PROVSVAR OM COVID-19

Är du sjuk? Testa dig för pågående infektion av covid-19 i Sörmland

Innehållet gäller Sörmland

På den här sidan finner du som har luftvägssymtom och tror att du kan ha covid-19 information om vilka som kan testa sig, hur man anmäler sig, hur ett test går till och var du kan göra det.

Vem ska provtas för covid-19?

Du som är folkbokförd, bor eller arbetar i Sörmland kan testa dig i Sörmland. Vänd dig annars till din hemregion.

Du bör provta dig om du är 6 år eller äldre och har något eller några av följande symtom:

 • hosta 
 • feber
 • andningsbesvär
 • snuva
 • nästäppa
 • halsont
 • huvudvärk
 • illamående
 • värk i muskler och leder

Om du rest utomlands ska du testa dig så snart som möjligt efter att du kommit hem till Sverige. Även personer som är utländska medborgare och testat sig innan avresa ska testa sig igen när de kommit fram till Sverige.

Provet är kostnadsfritt. Här kan du läsa svar på de flesta vanliga frågorna om test för covid-19.

Om du har varit sjuk och vill veta om du haft covid-19 kan du istället boka ett antikroppstest. Du kan läsa mer om hur det går till här.

Logga in på 1177.se för att boka test

Anmäl dig till provtagning via e-tjänsterna på 1177.se. Observera att anmälan sker i två steg, se längre ner på sidan.

Steg 1: beställ test

 • Logga in på 1177.
 • Välj "Provtagning covid-19" under rubriken "Regionen rekommenderar".
 • Välj ”Egenprovtagning covid-19 för dig med symtom/smittspårning – folkbokförd i Sörmland”.
 • Slutför beställningen.

Steg 2: boka tid

Det finns tre olika sätt att testa sig. Du kan läsa mer om de olika alternativen nedan.

 • Skicka ett friskt ombud till apoteket
 • Åk till en provtagningsstation
 • Beställ hemleverans av testkit

Välj det alternativ som passar dig bäst. Oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att du slutför alla stegen i din bokning genom 1177.se.

Skicka ett friskt ombud till apoteket

Du kan skicka ett ombud, till exempel en närstående, till ett bestämt apotek i Eskilstuna, Katrineholm, Malmköping, Nyköping eller Torshälla för att hämta ett test-kit. Observera att du som är sjuk inte själv ska gå till apoteket. Ditt ombud behöver ha med både sin egen legitimation och din legitimation. Ombudet måste vara frisk och utan symtom. När du tagit provet lämnar ditt ombud in det på samma apotek som det hämtats ut på.

Åk till en provtagningsstation

På din bokade tid tar du dig själv till en av våra provtagningsstationer i egen bil. Kör hela vägen fram till provtagningen. Du behöver inte parkera och gå ur bilen. Du ska absolut inte gå in på sjukhuset, resecentrum eller vårdcentralen om du är sjuk. På kartorna nedan kan du se var provtagningsstationerna finns. Om du bor i närheten och inte kan ta bil till provtagningen kan du gå eller cykla, men då måste du ta utevägen och vara noga med att hålla avstånd till andra. Du ska absolut inte åka kollektivt till provtagningen.

Du kan också visa alla provtagningsstationer i Google Maps. För att använda din mobil som GPS, klicka på infarten till den provtagningsstation du ska besöka, välj sedan "vägbeskrivning" och "starta". När du kommit fram till infarten, följ de gula pilarna och vänta sedan på din tur.

Beställ hemleverans av testkit

För dig som har svårt att ta dig till ett sjukhus eller skicka ett ombud till ett apotek finns också möjligheten att själv ta ett prov hemma. Vi kommer då hem till dig med ett test-kit och väntar medan du själv tar provet.

Hur går provet till?

Oavsett vilket alternativ du väljer tar du själv ditt prov. Ett instruktionsblad följer med i testkitet. Här kan du se en film om hur provtagningen går till. Ta med giltig legitimation när du lämnar ditt prov.

Svar på provet

Du får svar på ditt prov inom 48 timmar. Om du lämnat provet på ett apotek under en helg får du svar på ditt prov inom 48 timmar från måndag morgon. Om ditt provsvar tar längre tid kan det bero på att det behöver analyseras flera gånger. Svaret kan vara negativt, positivt eller ej bedömbart. Oavsett vilket resultat ditt prov ger kan du se svaret genom att logga in på 1177.se.

 • Om ditt svar är negativt betyder det att du inte har covid-19. Du kan gå tillbaka till jobbet eller skolan så fort du känner dig tillräckligt frisk.
 • Om ditt svar är positivt betyder det att du har covid-19. Då måste du hålla dig hemma och se till att inte smitta någon annan. Du kan läsa mer om vad du ska göra när du fått ett positivt provsvar här.
 • Om du fått ett positivt svar kommer en av våra läkare eller smittspårare att ringa upp dig. Samtalet kan ibland komma från dolt nummer, så när du tagit prov måste du svara i telefon även om numret inte visas. Om den som lämnat provet är under 18 år ringer smittspåraren upp föräldrarna. Ungdomar kan vara med i samtalet via högtalare.
 • Om du fått ett positivt svar och bor tillsammans med någon eller några andra kan de också vara smittsamma. Därför måste de också följa vissa regler. Du kan läsa mer om reglerna här.
 • Om ditt resultat blir ej bedömbart, ta kontakt med provtagningcovid19@regionsormland.seför att få möjlighet att göra om provet.

Du kan själv välja om du vill ha avisering via mail eller sms från 1177 Vårdguiden när du får ditt provsvar. Här kan du läsa mer om hur du gör för att se ditt provsvar och välja hur du aviseras.

Till toppen av sidan