LÄMNA PROV OCH FÅ PROVSVAR OM COVID-19

Har du varit sjuk? Ta antikroppstest för covid-19 i Sörmland

Innehållet gäller Sörmland

På den här sidan finner du som varit sjuk och vill veta om du haft covid-19 information om vilka som kan testa sig, hur du anmäler dig, hur testet går till och var du kan göra det.

Vem får ta antikroppstest för covid-19?

Region Sörmland erbjuder nu antikroppstest för covid-19 till dig som är folkbokförd i Sörmland. Du kan testa dig om du har fyllt 16 år.

För att testet ska fungera måste det ha gått 3 veckor sedan du blev frisk.

Om du är sjuk och vill få reda på om du har covid-19 eller inte ska du inte ta ett antikroppstest. Då kan du istället testa dig för pågående infektion av covid-19.

Anmäl dig för antikroppstest på 1177.se

Du anmäler dig till provtagning genom att logga in på e-tjänsterna på 1177.se. Du som inte använt e-tjänsterna tidigare kan läsa mer om hur du loggar in här.

Under ”Regionen rekommenderar” klickar du på ”Provtagning covid-19”. Välj sedan erbjudandet ”Covid-19 antikroppstest för folkbokförda i Sörmland”. I det första steget skapar du din egen remiss, sedan går du vidare till tidsbokningen där du väljer var och när du vill ta ditt prov.

Du som önskar antikroppstest och inte har någon möjlighet att skaffa e-legitimation för att logga in på e-tjänsterna på 1177.se kan ringa till Region Sörmlands kontaktcenter på telefonnummer 0155-24 50 00.

Hur går provet till?

När du bokat en tid tar du dig själv till den vårdcentral eller det sjukhus du valt. Själva testet består av ett blodprov, som tas i armvecket.

Vad kostar det?

Antikroppstestet kostar 200 kr.

Om du är anställd i Region Sörmland eller är kommunal vård- och omsorgspersonal i direkt brukarkontakt samt folkbokförd i Sörmland är provet kostnadsfritt.

Om du är osäker på om du räknas till gruppen som får ta provet gratis, fråga din chef.

Svar på provet

Du får svar på ditt prov inom 14 dagar. Du ser svaret genom att logga in på 1177.se.

Du kan själv välja om du vill ha avisering via mail eller sms från 1177 Vårdguiden när du får ditt provsvar. Här kan du läsa mer om hur du gör för att se ditt provsvar och välja hur du aviseras.

Vad händer sedan?

Om ditt svar visar att du har antikroppar mot covid-19 betyder det att du har haft sjukdomen. Med den kunskap vi har idag bedömer vi att du som har tagit ett positivt antikroppstest är skyddad mot att bli allvarligt sjuk i covid-19 igen i ungefär 6 månader från det att provet togs. Det betyder också att risken att du kan smitta andra är mindre. Om du fått ett positivt svar på ett antikroppstest har du därför möjlighet att umgås med andra personer, även dem som tillhör en riskgrupp. Men du måste fortsätta följa de generella rekommendationerna om att hålla avstånd, att avstå från större sociala sammanhang, att tvätta händerna ofta och att stanna hemma när du känner dig sjuk.

Till toppen av sidan