OM COVID-19 – CORONAVIRUS

Frågor och svar om provtagning för pågående infektion av covid-19 i Sörmland

Innehållet gäller Sörmland

Vem får lämna prover och varför? Hur går det till och vad gör jag när jag fått mitt svar? Här har vi samlat vanliga frågor och svar om provtagning för pågående infektion av i Region Sörmland.

Vem ska provtas för pågående infektion av covid-19?

I Sörmland erbjuder vi nu provtagning för pågående covid-19 infektion till allmänheten. Du kan testa dig om:

  • Du har luftvägssymtom som hosta, snuva, andningssvårigheter, feber eller akuta mag/tarmbesvär (kräkning eller diarré)
  • Du har haft symtom i minst två dygn
  • Du har fyllt 18 år

Om du har varit sjuk och vill veta om du haft covid-19 kan du istället boka ett antikroppstest. Du kan läsa mer om hur det går till här.

Du som har en provtagning bokad får ett test-kit, som du använder för att själv ta provet. Två prover tas med tops från näsa och svalg. Dessutom tas ett salivprov. Här kan du se hur provtagningen går till.

Jag har symtom som skulle kunna bero på covid-19 men är inte så sjuk att jag behöver vård, måste jag testa mig?

Nej, du måste inte testa dig. Men du måste vara noga med att inte utsätta andra för smittorisk. Stanna hemma och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Här finns råd till dig som har symtom som kan bero på covid-19, men som kan vara hemma utan att behöva vård. Tveka inte att söka vård om du plötsligt mår sämre.

Jag ska resa utomlands och behöver ett intyg på att jag inte har covid-19, hur gör jag?

Planerade resor är inte en giltig orsak för provtagning i Region Sörmland.

Jag har just kommit hem från en resa, behöver jag testa mig?

Om du inte har några symtom ska du inte testa dig. PCR-provet som visar om du har en pågående infektion fungerar bara om du har symtom.

Jag har redan testat mig en gång, men nu har jag blivit sjuk igen. Vad ska jag göra?

Skicka ett mail till provtagningcovid19@regionsormland.se så kan du få hjälp med att boka ett nytt test.

Kan jag boka tid för provtagning genom att ringa 1177?

Nej, provtagning bokar du själv genom att logga in till e-tjänsterna på 1177.se.

Måste jag ha ett konto på 1177.se?

Att logga in på 1177.se är det absolut smidigaste sättet att anmäla dig och få svar på ditt prov. Om du inte använt e-tjänsterna tidigare kan du läsa mer om hur du loggar in och kommer igång här.

Om du inte har möjlighet att skaffa eller använda e-legitimation kan du skicka ett mail till provtagningcovid19@regionsormland.se för att få hjälp att boka in ditt test. Om du inte har tillgång till egen dator eller internetanslutning kan du vända dig till kontaktcenter, på 0155-24 50 00.

Måste jag åka bil till provtagningsstationen?

Ja, helst. Bilen fungerar som stängd plats för provtagning utan risk för kontaminering eller smitta. Om du bor i närheten kan du också komma till fots eller med cykel, men var noga med att hålla avstånd till dem du möter på vägen. Om du är sjuk med misstänkt covid-19 ska du absolut inte åka kollektivt till provtagningsstationen.

Hur får jag mina provsvar?

När ditt prov har analyserats kan du se svaret inom 48 timmar genom att logga in på 1177.se. De flesta får svar inom 24 timmar. Du kan själv välja om du vill få en notifiering via mail eller sms när svaret kommer. Här kan du läsa mer om var du ser dina provsvar och hur du väljer hur du notifieras.

Om ditt svar är positivt kommer du också att bli uppringd av en läkare. Samtalet kan ibland komma från dolt nummer, så när du tagit prov måste du svara i telefon även om numret inte visas.

Måste jag berätta om mitt resultat för min arbetsgivare?

Nej, du behöver inte berätta om ditt provresultat. Om du är hemma och sjukskriven ska du ha en dialog med din chef enligt era rutiner om när du kan gå tillbaka till jobbet.

Vad ska jag göra när jag fått mitt resultat?

Om resultatet på ditt prov är negativt betyder det att du inte har covid-19. Prata med din chef för att komma överens om när du kan gå tillbaka till jobbet.

Om ditt svar är positivt betyder det att du har covid-19. Då behöver du noga se till att inte smitta någon annan. Du måste också följa vissa förhållningsregler, för att inte utsätta andra för risk. Du kan läsa mer om förhållningsreglerna i Smittskyddsläkarföreningens smittskyddsblad för covid-19.

Till toppen av sidan