Behandlingsprogram på nätet i Sörmland

Hantera oro vid covid-19

Innehållet gäller Sörmland

Coronapandemin har förändrat livet på många sätt. Känner du oro som påverkar din vardag? Kanske oroar du dig mycket om dagarna, har svårt för att sova, känner dig lättirriterad eller okoncentrerad? Då kan du få stöd genom ett självhjälpsprogram på nätet.

Programmet är avsett för dig som upplever oro i samband med covid-19 och vill lära dig hantera oron på egen hand. Känner du stark oro eller har svårare psykiska besvär är det bättre att kontakta en vårdcentral, 1177 Vårdguiden på telefon eller den psykiatriska vården i första hand.

Programmet består av fem moduler som innehåller text, film, animationer, övningar och hemuppgifter att fylla i. Varje modul tar ungefär tre dagar att arbeta med. Programmet innehåller även automatiska för- och eftermätningar där du kan följa ditt mående och effekten av programmet visuellt.

  • I modul 1 får du lära dig mer om oro och skilja på olika typer av oro.
  • Modul 2 fokuserar på problemlösning som ett sätt att minska oro.
  • Modul 3 handlar om hur man kan minska ner på negativa beteenden.
  • I modul 4 får du lära dig tekniker för att släppa orostankar.
  • Modul 5 tar upp vikten av sunda rutiner och sammanfattar behandlingen så att deltagaren kan arbeta vidare på egen hand.

Det finns också en sjätte modul som består av ett utvärderingsformulär med frågor om hur behandlingen upplevdes och vad som kan göras bättre.

Kostnadsfritt

Självhjälpsprogrammet för oro i samband med covid-19 på 1177 Vårdguidens inloggade tjänster är kostnadsfritt. Programmet tar ungefär tre veckor att arbeta med och passar dig som vill jobba självständigt med att lära dig hantera din oro.

Utveckling och vetenskaplig utvärdering av programmet är gjord av psykologer på Karolinska Institutet med mycket goda resultat.

Till toppen av sidan