Läs andras frågor

När jag krystar buktar lite av ändtarmen ut. Vad kan det vara?

Fråga

Jag är en kvinna på 51 år. Det känns som lite av insidan på ändtarmen buktar ut när jag krystar. Så har det inte varit förut. Det blöder inte. Vad är det?

Svar

Det finns några olika möjligheter till dina besvär.

  • Hemorrojder kan ibland bli så stora att de kommer ut i ändtarmsmynningen. Det är vanligt att det också kommer slem som ibland kan vara blodblandad, om det sker ofta. För det mesta är detta orsaken till de besvär du beskriver.
  • En annan orsak kan vara att en del av ändtarmen buktar fram mot slidan och kommer ut den vägen, vilket kallas framfall. Här brukar kvinnan själv känna om det buktar ut via slidan snarare än ut från ändtarmen.
  • Den tredje orsaken kan vara att en större eller mindre del av själva ändtarmen buktar ut, analprolaps. Det brukar leda till att man inte kan hålla avföringen, vilket kallas avföringsinkontinens. Analprolaps är ganska ovanligt och förekommer framför allt hos kvinnor som är äldre.
  • En fjärde orsak kan vara en polyp som sitter så långt ner att den kan komma ut i ändtarmsmynningen.

Det går inte att avgöra vilken av orsakerna som gäller för dig utan att göra en undersökning. Mest troligt är det däremot att det beror på en hemorrojd.

Du kan boka en tid på vårdcentralen för att få det här undersökt.

Läs gärna mer i våra texter om Hemorrojder och Framfall

Katrin Hint, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan