LÄS ANDRAS FRÅGOR

Har jag fått fönstertittarsjukan?

Fråga

Jag har fått problem med mina ben, de domnar bort när jag är ute och går och jag kan inte fortsätta promenera utan får vänta en stund. Läkaren har sagt att det var dåligt blodtryck i benen. Är detta vad man kallar fönstertittarsjukan?

Svar

Ja, så vitt jag kan förstå av dina upplysningar så talar allt för att det är fönstertittarsjukan, claudicatio intermittens. Det går också att kalla sjukdomen för kärlkramp i benen.

Orsak

Det här beror på att det finns förträngningar i pulsådrorna till benen så att det inte kommer fram tillräckligt med blod till muskler och annan vävnad i benen. I vila räcker blodflödet vanligen till så att du inte har några besvär. Men i arbete, som under promenader, behövs det mera syre till musklerna och då ska blodflödet normalt öka. När inte blodflödet ökar tillräckligt får du smärtor och domningar. Symtomen försvinner när du stannar upp och vilar.

Vad kan du göra själv?

Många som får det här röker. Den absolut viktigaste och första åtgärden vid fönstertittarsjuka är att sluta röka.

Den andra åtgärden är att röra på sig. Det är bra att promenera, cykla eller motionera på annat sätt med benen. Då kan det så småningom bildas nya blodkärl och cirkulationen förbättras. Det är inte de stora kärlen som nybildas utan de små i det finmaskiga nätet av kärl som försörjer vävnaderna med blod.

Smärtorna i benen vid ansträngning är inte farligt, snarare ett tecken på att träningen är till nytta. Däremot är likadana smärtor i viloläge ett allvarligt symtom som bör leda till kontakt med läkare.

Söka vård

Det finns läkemedel som kan lindra om ovanstående åtgärder inte hjälper. För en del kan det minska smärtan och domningarna och i samband med det öka gångsträckan.

Ibland kan man behöva opereras för att återställa flödet i kärlen, om cirkulationen är så dålig att inget annat hjälper. Innan en operation kan vara aktuell brukar man få röntga blodkärlen, en så kallad angiografi.

I första hand kan du kontakta en vårdcentral för att få hjälp. 

Birgitta Ivarsson, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan