Läs andras frågor

Är GI, 5:2 eller LCHF-dieten bra metoder om man vill gå ner i vikt?

Fråga

Jag har tio kilos övervikt som jag skulle vilja bli av med. Vad innebär det att följa dieterna GI, 5:2 och LCHF? Är dessa dieter bra och hälsosamma metoder att använda sig av? Vilken diet rekommenderar ni?

Svar

För att gå ner tio kilo i vikt behöver du förbruka mer energi än du får i dig från maten under en längre period.  Att följa en diet kan vara ett sätt att minska snabbt i vikt. Men om du vill behålla din nya vikt behöver du hitta ett sätt att äta som fungerar under resten av livet.

Olika dieter passar för olika personer

Det finns många olika dieter. Olika metoder passar olika människor. Det går tyvärr inte att svara på vilken diet som är bäst. Det finns inte ett sätt som funkar för alla, utan du måste utgå från dig själv och vad du tror kan fungera för dig. Om du har övervikt är det bra för din hälsa att gå ner i vikt. Så om en viss diet fungerar för dig så är den dieten bra för din hälsa.

Här är en kort beskrivning av de dieter du frågar om:

  • GI. Du väljer livsmedel med så kallade långsamma kolhydrater, till exempel grovt bröd, flingor, gryn och baljväxter. Samtidigt väljer du bort livsmedel med så kallade snabba kolhydrater, till exempel läsk, godis, vitt bröd och söta flingor.
  • 5:2. Du fastar två dagar i veckan. Under veckans fem övriga dagar äter du som du brukar göra. De dagar du fastar ska inte ligga direkt efter varandra. Minst en dag då du äter som vanligt ska ligga mellan de två dagarna då du fastar.
  • Lågkolhydratkost. LCHF är ett exempel på en diet då du äter lågkolhydratkost. Du väljer bort livsmedel som innehåller mycket kolhydrater, till exempel bröd, gröt, flingor, pasta, ris och sötsaker. Istället väljer du livsmedel med mycket protein och fett, till exempel ägg, ost, grädde, jordnötssmör, fisk, kött och korv.

Läs mer om dessa dieter och hur de kan påverka hälsan på Livsmedelsverket.se.

Studier visar att dieter där du äter en mindre andel kolhydrater ger en snabbare viktnedgång i början jämfört med om du äter enligt de nordiska näringsrekommendationerna. Men efter ett år har viktminskningen planat ut och du får samma viktminskning oavsett metod.

GI-dieten stämmer bra överens med Livsmedelsverkets råd

GI är inte en enhetlig kost, utan det som kallas GI kan se väldigt olika ut. Det som ofta menas med GI är en kost där du väljer långsamma kolhydrater. Det innebär att du väljer livsmedel som höjer blodsockret långsamt. Samtidigt väljer du bort socker och andra snabba kolhydrater som gör att blodsockret höjs snabbt och ofta också sjunker snabbt.

Detta är ett hälsosamt sätt att äta för att hålla vikten eller minska i vikt. Den här typen av GI gör att du håller dig mätt länge och dieten stämmer väl överens med Livsmedelsverkets kostråd och de nordiska näringsrekommendationerna. GI kan därför fungera bra som ett livslångt sätt att äta.

5:2 kan fungera för en del under en begränsad tid

5:2-dieten innebär att du kraftigt begränsar mängden mat du äter under två dagar varje vecka. Övriga dagar äter du samma mängd som du brukar göra. På detta sätt minskar du den mängd energi du får i dig.

5:2-dieten gör att du minskar i vikt om du inte äter mer än du annars skulle gjort under de fem dagar då du ska äta som vanligt.

5:2 kan vara ett bra sätt att minska i vikt om du har bra och allsidiga matvanor, men äter för mycket. Men dieten kan vara direkt olämplig om du har någon ätstörning eller om du är i riskzonen för att få en ätstörning.

LCHF kan vara enkel att följa

Fördelen med att äta en kost med låg andel kolhydrater är att det är tydligt vilka livsmedel du ska utesluta eller begränsa. På så sätt kan det bli enklare att inte äta för mycket. Söta livsmedel som kakor, godis, söta drycker och fiberfattiga spannmålsprodukter som vitt bröd innehåller mycket energi men lite näring. Därför är det bra för hälsan att utesluta dessa.

LCHF ger ofta snabb viktnedgång i början av dieten

Du som begränsar andelen kolhydrater strikt minskar ofta i vikt relativt snabbt i början av dieten. Det beror på att kroppen förlorar mycket vatten när förrådet av socker som finns i musklerna och levern snabbt förbrukas. Bristen på socker gör också att kroppen börjar bilda så kallade ketonkroppar för att hjärnan ska få tillräckligt med energi. Detta gör att det bildas mer urin vilket kan minska aptiten.

Risk för att du äter alltför ensidigt

Nackdelen med LCHF är att maten kan bli alltför ensidig. Det blir ofta mycket kött, charkprodukter, smör och grädde. Samtidigt blir det lite baljväxter, rotfrukter och fullkornsprodukter. Detta innebär att du kan få i dig för mycket mättat fett och för lite fibrer och fullkorn.

Så får du en balanserad LCHF-diet

Det går att få till en väl balanserad LCHF-diet om en större del av maten kommer från växtriket som till exempel baljväxter, grönsaker, frukt, bär, frön och nötter. Du kan även ersätta en del av det mättade fettet från kött, smör och grädde med omättade fetter från exempelvis fet fisk, nötter och frön, avokado, oliver och rapsolja.

Tillräckligt med fibrer får du i dig genom att välja grönsaker som till exempel broccoli, bönor, ärter och vitkål.

Bra att äta varierat

Tänk på att du behöver få i dig tillräckligt av alla näringsämnen. Därför är det ofta bättre att äta varierat och hälsosamt istället för att välja en diet där du utesluter vissa grupper av livsmedel helt ur kosten.

En kost som innehåller fullkorn, frukt, grönsaker, vegetabiliska oljor och fisk skyddar till exempel mot hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

Viktigt med fysisk aktivitet

Det är viktigt med rörelse och träning. Ju mer du rör på dig desto mer energi förbrukar du. Dessutom får du ett jämnare blodsockervärde av regelbunden träning, vilket bidrar till att du blir mindre sugen på sötsaker.

Försök hitta ett sätt att röra på dig som du trivs med och som du kan utföra regelbundet flera gånger i veckan. Tänk på att all rörelse räknas, varje extra steg är bra. Ett sätt att få extra rörelse kan vara att ta trapporna istället för att åka hiss eller att gå en promenad varje dag.

Läs mer på 1177.se

Till toppen av sidan