Läs andras frågor

När bör de mindre barnen stanna inomhus vid kyla?

Fråga

Jag undrar om det finns någon temperaturgräns för när man kan låta barn vara utomhus. När bör de mindre barnen stanna inomhus? Vad kan man tänka på när små barn ska vistas utomhus i kyla?

Svar

För det första är det bra att låta det sunda förnuftet styra. Alltså om det känns bra för dig att vara ute är det oftast bra för ditt barn också.

När det är kring 20 minusgrader är det bra att rent allmänt ta ställning till om eventuella skidtävlingar eller liknande aktiviteter ska ställas in. Det kan vara bra att ha i åtanke när det gäller funderingar kring barn och kyla. Men kom ihåg att förutom temperaturen är det också viktigt att ta hänsyn till om det är vindstilla eller om det blåser. Blåsten har en kylande effekt som kan göra att det är kallare än vad termometern visar. Läs mer om vindens kyleffekt här.

Det är bättre att barnen är inne och leker om det är för kallt ute. Men om ni måste vara ute är det bra att inte vara ute långa stunder utan gå in och värma er med jämna mellanrum. Tänk på att lossa på klädseln så att det inte blir för varmt inomhus. Annars kan ni snabbt bli kalla när ni går ut igen. För att kontrollera hur varmt barnet är kan du utan vantar eller handskar känna i barnets nacke.

Barn som ligger nerbäddade i barnvagn ligger mer skyddade än barn som sitter upp. En del använder sig av en termometer för att hålla koll på temperaturen inne i vagnen. Ofta har ju också barn i barnvagn både åkpåse och overall på sig.

Några tips:

  • Klä på barnet flera lager av tunnare tröjor eller byxor, alltså enligt lager på lager principen. Det värmer bättre och är lätt att ta av en i taget om det behövs.
  • Tvätta inte ansiktet eller smörj med någon kräm innan ni går ut i kylan. När du tvättar försvinner hudens naturliga skydd mot kyla. Om du smörjer in huden i ansiktet kan det ge köldskador och huden andas sämre.
  • Fukt gör också att kyleffekten ökar. Byt till torra vantar och strumpor om de är fuktiga.
  • Kontrollera ditt barns ansikte och händer. Det första tecknet är att det uppstår vita eller ljusare fläckar där köldskada uppkommit.
  • Värm kalla händer och fötter hud mot hud. Du kan till exempel värma ditt barns händer i din armhåla. Om barnet är större kan du också ge varm dryck.

Gå in och värm er om ni fryser. Vänta inte!

Lisa Nordqvist, distriktssköterska

Till toppen av sidan