Undersökning & behandling

Fler behandlingar

Läs om bland annat dialys, respiratorbehandling och blodtransfusion.

Innehåll - Fler behandlingar

Visa innehåll som:
  • Att bli gipsad

    Du kan bli gipsad när någon del av kroppen behöver hållas helt stilla för att kunna läka efter en skada. Det vanligaste är att du brutit ett ben eller en arm, men det finns också andra skador som kan behöva gipsas.

  • Bloddialys – hemodialys

    Du kan få behandling med dialys när dina njurar inte fungerar. Vid bloddialys renas din kropp genom att blodet passerar ett filter i en speciell maskin. Du får behandlingen på en dialysmottagning eller hemma. Du mår bättre en till två veckor efter att du har börjat med dialys.

  • Blodtransfusion

    Vid en blodtransfusion förs nytt blod in i kroppen. Det kan behövas om du har förlorat mycket blod vid till exempel en olycka eller i samband med en operation. Blodtransfusioner kan också vara en del i en behandling av en sjukdom.

  • Borttagning av födelsemärken

    Ett födelsemärke är oftast helt ofarligt, men kan vara besvärande, fult eller oroande. Vissa födelsemärken kan tas bort genom ett mindre ingrepp på en vårdcentral, medan andra behöver opereras bort på en specialistmottagning. Det beror på hur födelsemärket ser ut, och var det sitter.

  • Bukhinnedialys – peritonealdialys

    Du kan få behandling med dialys när dina njurar inte fungerar som de ska. Vid bukhinnedialys renas blodet med hjälp av kroppens egen bukhinna som filter. Du kan ofta sköta behandlingen hemma eller på jobbet. Du kan också få hjälp av utbildad hemtjänstpersonal.

  • Diatermi

    Diatermi betyder "genom värme" och är en behandling som bränner vävnad med hjälp av elström. Ström leds via ett litet instrument som liknar en penna eller en pincett.

  • Elkonvertering

    Elkonvertering är en behandling som ibland kan användas när hjärtat inte slår som det ska. Du får en elektrisk stöt för att ändra hjärtats rytm så att det slår som vanligt igen. Under elkonverteringen är du sövd med narkos.

  • Kateter i urinblåsan

    Du kan behöva en kateter om du inte kan kissa själv. Det är en tunn och mjuk slang som förs in i urinblåsan och tömmer den på urin. Det finns tillfälliga katetrar och sådan som kan ligga kvar en längre tid. En del katetrar används bara när blåsan ska tömmas och tas sedan bort. Andra katetrar behöver finnas kvar en längre tid.

  • Medicinsk fotvård i Skåne

    Ibland kan du som har vissa sjukdomar behöva medicinsk fotvård. Till exempel för att förebygga svårläkta sår, felställningar eller amputation.

  • Respiratorbehandling

    Det finns olika typer av respiratorer och andningsstöd för dig som behöver hjälp att andas. Det kan till exempel vara om du ska opereras eller är allvarligt sjuk. Här kan du läsa om olika hjälpmedel och hur de fungerar.

  • Operation för att minska hög muskelspänning i benen - SDR

    Selektiv Dorsal Rhizotomi är en operation för vissa barn som har cerebral pares, CP. Operationen brukar förkortas SDR. Den görs för att minska på hög muskelspänning i benen som kallas spasticitet.

  • Strålbehandling

    Strålbehandling är en av de vanligaste behandlingarna vid cancer. Behandlingen känns inte men efter ett tag kan man få biverkningar.

  • Kan jag få cancer av strålbehandling?

    Det är mycket ovanligt att strålbehandling orsakar en ny cancer. Risken finns, men den är liten. Det kan vara en större risk att avstå från att få strålbehandling.

Mer på 1177.se

Levnadsvanor i samband med en operation

Du som ska opereras kan minska risken för komplikationer om du gör ett uppehåll med att röka och att dricka alkohol. Det har också betydelse att du äter bra och rör på dig.

Vårdgaranti

Vårdgarantin anger hur länge du som längst ska behöva vänta på att få kontakt med vården. Den anger också hur länge du som längst ska behöva vänta på att få den vård som du behöver.

Till toppen av sidan