Senast reviderad 2016-02-25

Växer tandköttet tillbaka om jag slutar snusa?

Fråga

Jag har snusat i 28 år och tandköttet har krympt på framtänderna, som det gör på gamla snusare. Hur lång tid skulle det ta för tandköttet att växa tillbaka om jag slutar snusa?

Svar

När du snusar kan tandens stödjevävnad påverkas, vilket kan leda till att tandköttsranden hamnar längre ned mot tandhalsen. Alltså att tandköttet krymper, just så som du beskriver det. Antingen som enda symtom eller som en del i det som brukar kallas tandköttsinflammation.

Den stödjevävnad som påverkats återskapas inte för att man slutar röka eller snusa. Det innebär att tandköttet som krympt kanske inte kommer att återgå till hur det var tidigare. Däremot kan man undvika att det försämras genom att sluta röka eller snusa.

Vid tandköttsinflammation är tandköttet också svullet och blöder lätt, till exempel när man borstar tänderna. Det bildas fickor mellan tandköttet och den nedre delen av tanden, med bakterieansamling och infektion som följd.

Tandköttsinflammationen går att komma tillrätta med genom att ha rena tänder med hjälp av bra tandhygien, det vill säga att borsta ordentligt med fluortandkräm. Andra hjälpmedel än en mjuk tandborste är till exempel mellanrumsborste och tandtråd.

Om man slutar röka eller snusa minskar risken för tandköttsinflammation. Man minskar även risken för tandlossning, som annars kan bli en följd av inflammationen.

Prata gärna med din tandläkare eller tandhygienist om detta.

MajLis Morhed Hultvall, tandläkare