Senast reviderad 2015-10-07

Varför har jag inte tappat alla mjölktänder fast jag är 15 år?

Fråga

Jag har inte tappat alla mjölktänderna ännu fast jag är 15 år. Vad beror det på? Ska man göra något åt det?

Svar

I 15-årsåldern har de flesta bytt alla sina mjölktänder till permanenta tänder. Men precis som det finns vissa som tappar alla sina mjölktänder i tidig ålder, så finns det också de som tappar dem sent. Man tappar mjölktänderna därför att de permanenta tänderna kommer upp underifrån och trycker bort mjölktändernas rötter.

Även om du kanske tillhör dem som tappar sina mjölktänder sent så ska du kontakta en tandläkare för att få en undersökning. Om tandläkaren inte tidigare har tagit röntgenbilder som visar tandrötterna och anlagen till de nya tänderna, görs det först.

Om det på röntgenbilderna syns anlag till de nya tänderna kan tandläkaren avgöra om mjölktändernas rötter har börjat försvinna som de ska, eller om det finns orsaker till att de inte släpper. Det kan till exempel bero på att det permanenta anlaget inte kommer rakt under mjölktanden. Eller rakt ovan mjölktanden om det är i överkäken. Det är inte heller ovanligt att det saknas en permanent tand under kvarvarande mjölktänder. Är det så, måste din tandläkare besluta om något behöver göras.

Alternativen kan vara att genast ta bort mjölktänderna och med hjälp av tandreglering föra ihop resterande tänder så att det inte blir en stor lucka. Det finns även andra alternativ att välja bland, beroende på var i munnen luckan uppstår. Ibland har mjölktänderna så bra rötter att de kan få sitta kvar så länge som möjligt.

Läs gärna mer om tändernas utveckling på sajten.

MajLis Morhed Hultvall, tandläkare