Senast reviderad 2015-10-07

Hur ofta behöver man ta bort tandsten?

Fråga

Jag undrar hur ofta man behöver ta bort tandsten?

Jag har haft ganska mycket tandsten vid tidigare besök hos tandläkare. Därför har jag gått till en tandhygienist med ett till ett och ett halvt års mellanrum. Nu tycker min nuvarande tandläkare att jag ska ta bort tandsten en gång i halvåret. Behövs det verkligen?

Svar

Det är olika hur lätt man har för att bilda tandsten. En del får väldigt lätt tandsten, andra får aldrig tandsten.

Jag är säker att din tandläkare har goda skäl att rekommendera dig att ta bort tandsten en gång per halvår. Det du kan göra själv för att förebygga tandsten är att använda tandtråd eller mellanrumsborstar förutom att vara noggrann med regelbunden tandborstning.

Jag utgår från att dina problem handlar om så kallad salivtandsten. Det är en form av tandsten som syns som en hård vitaktig beläggning bakom framtänderna i underkäken. Ibland finns det på utsidan på tänderna längst bak i överkäken. Anledningen till att det ofta finns just där är på grund av att det där finns spottkörtlar som bildar saliv. För en del kan saliven innehålla mycket kalk. Finns det en liten mängd gamla bakterier på tänderna så fälls kalken ut och en tandstensbildning har påbörjats. Har den väl påbörjats så fälls det ut mer kalk allt eftersom. Och tandstenen blir tjockare, hårdare och synlig för ögat.

Anledningen till att tandläkare och tandhygienister vill ta bort tandstenen är att den alltid är skrovlig, och bakterier gömmer sig gärna i skrovligheterna. Bakterier som ligger så nära tandköttskanten orsakar inflammation. För en del kan inflammationen övergå till tandlossning.

Den andra typen av tandsten uppstår när tandköttet redan är inflammerat. Då läcker blodkärlen ut ämnen i tandköttsfickan som tillsammans med kalk bildar en hård, svart tandsten. Den syns inte lika lätt, men kan ses på röntgenbilderna. Den typen av tandsten innebär en allvarligare risk för att tandköttssjukdom ska uppstå.

Läs gärna mer om tips på hur du får rena tänder på sajten.

MajLis Morhed Hultvall, tandläkare