Att söka psykiatrisk vård i Sörmland

Skriv ut (ca 4 sidor)
Skriv ut

Lättare psykiska problem

Lättare psykiska problem

Lättare psykiska problem kan till exempel vara om man under en tid har svårt att sova eller känner sig orolig och nedstämd. Det kan också vara lättare depressioner, ångest eller sorgereaktioner.

Om det gäller barn upp till och med 6 år kan barnavårdcentralen erbjuda hjälp och stöd. I Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping finns samtalsmottagningar för barn och unga, som du kan vända dig till om du är mellan 6 och 17 år. Om du är ungdom mellan 13 och 20 år (tjejer) eller 23 år (killar) kan du få hjälp och stöd genom din ungdomsmottagning, och om du går i skolan kan du vända dig till Elevhälsan på din skola.

Oavsett ålder kan du vända dig till din vårdcentral för att få hjälp. Din läkare kan sedan remittera dig vidare till psykiatrin om det behövs.

Fäll ihop

Allvarliga psykiska problem

Allvarliga psykiska problem

Vid allvarligare psykiska problem vänder du dig till den psykiatriska vården. Om du är under 18 år vänder du dig till Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Om du är 18 år eller äldre vänder du dig till vuxenpsykiatrin. Du kan själv beställa tid på din mottagning eller komma dit med remiss.

Fäll ihop

Akuta psykiska problem

Akuta psykiska problem

Om läget är akut ska du söka hjälp omedelbart. Ring 112 eller uppsök direkt närmaste akutmottagning eller psykiatriska akutmottagning. Om du är under 18 år kan du under dagtid vända dig direkt till din lokala barn- och ungdomspsykiatriska mottagning, BUP.

Vid akuta sociala problem kan du vända dig till socialjouren i din kommun. Klicka på din kommun nedan för att komma till rätt kontaktuppgifter:

Eskilstuna | Flen | Gnesta | Katrineholm | Nyköping | Oxelösund | Strängnäs | Trosa | Vingåker

Fäll ihop

Hjälp och stöd från din kommun

Hjälp och stöd från din kommun

På alla skolor, från lågstadiet till gymnasiet, har man tillgång till elevhälsa som du kan vända dig till för att få råd, hjälp och stöd. De som arbetar där kan till exempel vara skolsköterska, skolläkare, skolkurator, skolpsykolog och specialpedagog. Ofta har skolsköterskan ett mottagningsrum på skolan dit man kan vända sig. Du kan också vända dig till din lärare, skolans rektor och kommunens eller skolans webbsida för hjälp att komma i kontakt med elevhälsan.

Kommunens sociala verksamhet kan ge stöd till personer och familjer med problem som att man behandlas illa, inte kan ta hand om sig själv, har någon form av missbruk, blir slagen eller inte har pengar för att överleva. Man kan också få råd om man är orolig över att någon annan inte mår bra eller har det svårt.

Alla kommuner erbjuder stöd till dem som behöver, men utbudet och organisationen kan se olika ut. Läs mer om vilket stöd som finns att få i just din kommun:

Eskilstuna | Flen | Gnesta | Katrineholm | Nyköping | Oxelösund | Strängnäs | Trosa | Vingåker

Fäll ihop

Patient- och anhörigföreningar

Patient- och anhörigföreningar

Ibland kan det vara skönt att bara få prata med någon. Det finns många patient- och anhörigföreningar som du kan ta kontakt med för att få rådgivning, både för barn, unga och vuxna. Här finner du en lista med patient- och anhörigföreningar som kan ge dig råd och stöd vid olika typer av besvär.

Du kan även klicka på någon av de artiklar som finns länkade i högermarginalen. I många av dem finns länkar till organisationer som kan hjälpa och stödja den som har olika besvär eller diagnoser.

Fäll ihop

Fråga om råd

Fråga om råd

Undrar du över något? Under fliken Fakta och råd kan du få egenvårdsråd, läsa om sjukdomar och olika behandlingar. I högermarginalen på denna sida finner du direktlänkar till några av de vanligaste diagnoserna och problemen inom området psykisk hälsa. För barn och ungdomar finns mer information om psykisk hälsa och mycket annat på Ungdomsmottagningen på nätet, umo.se.

Du kan också ställa en anonym fråga till personal inom vården genom vår frågetjänst. Och kanske har någon annan haft liknande funderingar? 1177 Vårdguiden har besvarat mängder av frågor, och många av svaren finns sparade i frågesektionen.

Dygnet runt kan du ringa 1177 och prata med en sjuksköterska för att få råd. Det finns också en lista över telefonjourer som erbjuder olika former av stöd och rådgivning.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 4 sidor)
Senast uppdaterad:
2017-01-16
Redaktör:

Thomas Andersen, webbredaktör Landstinget Sörmland