Läsare berättar

Det dåliga mammasamvetet

Är det bara mammor som känner dåligt samvete?

Mammor stressar hem från jobbet för att hämta på dagis. Ägnar timmar åt att se till att våra barn har rätt kläder efter väder. Packar matsäckar och fixar presenter till barnkalasen. Vrider oss ut och in för att få tiden att gå ihop. Ändå är det så många mammor som känner dåligt samvete. För vad? För att vi inte är tillräckligt med våra barn? Men våra barn har ju massa andra personer runt om kring sig som också bryr sig om dem. För att vi inte gör tillräckligt roliga saker med dem?

Men vi är ju inte de enda som är ansvariga för att de ska ha en rolig och stimulerande uppväxt. Dessutom behöver man inte ha kul jämt. För att vi gör roliga saker utan dem? Vi blir inte gladare och bättre föräldrar av att vara med våra barn varje ledig stund, tvärtom. För att vi skriker åt dem när de tjatar? Alla tappar tålamodet ibland.

Jag känner aldrig dåligt samvete för jag vet att jag gör mitt bästa sa min man till mig häromdagen. Och det är ju just så vi borde tänka. Jag skäms nästan för att jag inte tänkt så själv förut. Om det är något som vi mammor gör så är det väl att göra vårt bästa.

Utan att göra någon jämförelse med papporna eller någon annan i barnens närhet tycker jag att det är dags för alla mammor att släppa det dåliga samvetet. Det finns ingen som mår bättre av att vi inte är snälla mot oss själva. Tvärtom. Så jag går ut med tjejkompisarna. Tar ett glas vin och glömmer bort allt som har med barn att göra ett tag. Det tror jag både jag och hela min familj mår bättre av i längden.

Publicerad:
2011-11-25