Senast reviderad 2016-02-25

Vid vilken ålder kan barn börja använda eltandborste?

Fråga

Från vilken ålder kan barn börja med eltandborste?

Svar

Det finns ingen åldergräns för att använda eltandborste.

Barn behöver egentligen hjälp av en vuxen med tandborstningen upp till tio-tolv års ålder. Det innebär i praktiken att den vuxna mer eller mindre borstar barnets tänder. Det är förstås bra att barnet också håller i tandborsten och själv borstar. Men det behövs att den vuxna också borstar för att det ska bli rena tänder.  Att hjälpa till betyder alltså inte att du som vuxen bara tittar på. Om du inte borstar åt barnet är risken stor att tänderna inte blir rena utan bakteriebeläggningar finns kvar.

Ett bekvämt sätt för de större barnen kan vara att stå mellan benen på föräldern, medan denne sitter ned. Då kan barnet luta sig bakåt mot förälderns axel så att man ser bra när man borstar. Ju äldre barnet är desto mindre behöver en vuxen göra, utan snarare stötta vid tandborstning.

Tandborsten ska vara mjuk och spänstig, med ett litet borsthuvud så att man kommer åt. Barnet ska använda fluortandkräm, en klick som är ungefär som en ärta. Vilken typ av tandborste som än används är det viktigt att vara lätt på handen.

MajLis Morhed Hultvall, tandläkare