OM COVID-19 – CORONAVIRUS

Vad kan jag göra själv om jag får covid-19?

Här är råd till dig som har symtom som kan bero på covid-19 men som kan vara hemma utan att behöva vård. Det är viktigt att du kontaktar vården om dina symtom förvärras.

De här råden gäller vid olika typer av luftvägsinfektioner, till exempel förkylning, influensa och covid-19. Du kan ha fått fler råd om du har varit i kontakt med vården.

Så kan du må bättre

Här är några råd som kan göra att det känns bättre.

Drick mycket

Det är viktigt att dricka mycket, särskilt om du har hosta eller feber. Det kan vara till exempel vatten, te, buljong eller soppa. För barn som har feber och hosta kan isglass vara ett alternativ till dryck.

Du kan lägga en kudde under madrassen.

Höj huvudändan på sängen

Det kan hjälpa att höja huvudändan på sängen om du hostar mycket när du ska sova. Enklast är att bädda med extra kuddar. Du kan lägga kuddarna under madrassen så glider de inte undan. Det kan också kännas skönt att ha det svalt i rummet där du sover.

Läkemedel mot feber och värk

Du mår oftast bättre om du tar paracetamol när du har hög feber. Det gäller även barn med feber, men rådgör med läkare innan du ger barn under sex månader febernedsättande läkemedel. Här kan du läsa mer om febernedsättande läkemedel.

Vila men undvik att vara stilla länge

Undvik fysisk ansträngning och vila ordentligt när du har feber och mår dåligt. Däremot är det inte bra att ligga stilla länge. Det försämrar lungornas möjlighet att arbeta. Rör på benen och fötterna. Du som ligger mycket kan byta sida regelbundet. Sätt dig eller res dig upp då och då.

När du mår bättre är det bra om du kan vara utomhus och röra på dig, men undvik att överanstränga dig. Känn efter vad du orkar med.

Undvik rökiga miljöer och att röka

Undvik att vara i rökiga miljöer. Röken irriterar luftvägarna och om du har hosta blir den ofta värre av rök. Om du själv röker finns det många fördelar med att sluta röka.

Nässprej kan hjälpa.

Nästäppa och snuva

Näsdroppar eller nässprej som innehåller koksaltlösning kan hjälpa om du är mycket täppt i näsan. Det finns att köpa receptfritt på apotek. Det finns även receptfri avsvällande nässprej. Du kan använda avsvällande nässprej i högst tio dagar. Det är viktigt att följa anvisningarna på förpackningen. 

Ont i halsen

Varm dryck som till exempel te kan kännas lenande om du har ont i halsen. Glass och yoghurt kan också kännas bra, eller att suga på vanliga halstabletter. Använd sockerfria tabletter, för tändernas skull.

Behåll rutinerna

Behåll dina rutiner så mycket som möjligt om du behöver stanna hemma. Försök till exempel att äta och sova på samma tider varje dag.

Kontakt med andra

Behåll kontakten med andra, även om du inte kan träffa dem. Ring ett telefonsamtal. Berätta hur du mår. Det finns program och appar som gör att du kan ringa videosamtal om du har en dator eller en smart telefon.

Stöd om du behöver

Det finns många olika stödlinjer och telefonjourer som ger råd och stöd på chatt, mejl och telefon om du behöver. Det kan till exempel vara allmänt stöd för dig som känner dig ensam, orolig eller mår psykiskt dåligt.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta genast en vårdcentral  eller en jouröppen mottagning om du har ett eller flera av följande besvär:

  • Du blir plötsligt mycket sämre.
  • Du får andningsbesvär även när du vilar.

Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning.

Ring alltid först

Om du behöver söka vård, är det viktigt att ringa först och inte åka direkt till en mottagning. Det är för att undvika att smitta andra om du har covid-19. Det finns särskilda rutiner för hur du i så fall tas om hand.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Skåne

Sök vård i Skåne

Ring din vårdcentral eller 1177 på telefon om du behöver mer stöd än den information som finns här på 1177.se.

Självskatta dina symtom - behöver jag ringa vården?

Du kan självskatta dina symtom för att se om du behöver kontakta vården eller om det räcker med egenvård. Du får råd som anpassas efter dina svar genom att göra testet.

Till självskattningstest för covid-19

Endast bokade besök på mottagningar och provtagning på sjukhus

De flesta drop-in-mottagningar är stängda i Skåne.

Avgifter vid avbokningar av besök

Du ska inte komma till ditt bokade besök på mottagning om du har förkylningssymtom som skulle kunna vara covid-19. Under våren har du inte behövt betala någon avgift även om du avbokat ditt besök senare än 24 timmar före besöket. Från den 1 juni återställs reglerna och du måste avboka besöket senast 24 timmar före besöket, annars får du betala en avgift.

För vissa besök får du betala en dubbel avgift om du inte kommer utan att meddela detta. Detta gäller även besök som inte kostar något.

Sjukresa om du har symtom

Om 1177 Vårdguiden på telefon eller vårdcentralen bedömer att du behöver undersökas vid misstanke om covid-19 kan en sjukresa bokas till dig vid behov. Det är vårdgivaren som bokar sjukresan åt dig. Särskilda fordon finns förberedda för dessa sjukresor och förarna är utrustade med skyddsutrustning.

Skåne

Provtagning för covid-19 i Skåne

Om du har symtom som kan vara covid-19 kan du beställa ett självtest genom att logga in i e-tjänsterna med en e-legitimation. Du behöver vara folkbokförd i Skåne.

Beställ självtest – provtagning för dig som är sjuk

Provtagning i sjukvården

Du kan få testa dig i sjukvården om du har symtom på covid-19 och något av följande stämmer in på dig:

  • Du behöver vårdas på sjukhus.
  • Du bor på ett äldreboende eller kommunalt omsorgsboende.
  • Du har hemtjänst.
  • Du har en sjukdom och din läkare bedömer att det är viktigt för din behandling att veta om du har covid-19.

Hur mår jag efteråt?

Det kan ta tid innan du mår som vanligt igen, även om du har varit hemma och inte har behövt vård. Många känner sig trötta länge, ibland i flera veckor. Det är bra om du planerar att successivt återgå till vardagen, så att du orkar. Läs mer i texten om covid-19.

Till toppen av sidan