LÄMNA PROV OCH FÅ PROVSVAR OM COVID-19

Självtest för dig som är sjuk

Innehållet gäller Skåne

Beställ ett självtest om du har symtom på covid-19 eller om du bor med någon som har covid-19. Du kan testa dig hemma eller på en särskild provtagningsplats.

Självtestet är ett PCR-test och visar om du har virus i dina luftvägar.

Har du haft covid-19 någon gång under de senaste sex månaderna? Då behöver du inte testa dig igen om du får symtom.

Skåne

Ring inte 1177 för frågor om självtester eller provsvar. 1177 på telefon erbjuder sjukvårdsrådgivning och svarar på medicinska frågor.

Vem kan beställa ett självtest?

Du som bor i eller besöker Skåne kan beställa ett självtest om du har symtom på covid-19. Testa dig när du har hosta, ont i halsen, lukt- och smakbortfall eller något annat symtom som kan stämma med covid-19. 

Symtom på covid-19

Du kan också beställa ett självtest om du bor eller har bott med någon som har covid-19. Då kan du testa dig även om du inte har några symtom. Testa dig i så fall fem dagar efter att personen du bor med testade sig. Om du har eller får symtom ska du inte vänta fem dagar, utan direkt beställa ett självtest och testa dig.

Särskilda regler för dig som bor med någon som har covid-19

Det här gäller när du beställer testet:

 • Du måste ha ett svenskt personnummer och e-legitimation för att kunna beställa självtestet.
 • Du kan bara beställa testet till dig själv eller när du är ombud för ett barn som är mellan 6 och 12 år. Barn som har fyllt 13 år beställer testet själv.
 • Du behöver antingen ha tillgång till en bil för att testa dig på en provtagningsplats eller be en person över 18 år att vara ditt ombud för att hämta och lämna testet på ett apotek. Ombudet får inte själv ha några symtom på covid-19. Du kan inte hämta ut testet själv. Det gäller även om du själv inte har några symtom, utan behöver testa dig för att du bor med någon som har covid-19.

Om du inte kan beställa självtestet

Ring en vårdcentral om något av det här stämmer in på dig:

 • Du har inte ett svenskt personnummer eller en e-legitimation.
 • Du känner inte någon som kan vara ditt ombud och du har inte heller någon bil.

Vårdcentralen bedömer om du bör ta ett test för covid-19. Testet tar du i så fall på vårdcentralen. Du kan ringa 1177 för att få hjälp att hitta en vårdcentral eller för att få sjukvårdsrådgivning.

Hitta vårdcentraler i Skåne

När ska jag inte beställa ett självtest?

Om du inte har symtom

Beställ bara ett självtest om du har symtom eller om du bor med eller har bott med någon som har covid-19. Då kan du testa dig även om du inte har några symtom.

Om du behöver ett friskintyg

Du ska inte använda testet för covid-19 från Region Skåne som ett friskintyg, även om din arbetsgivare ber om ett intyg. Då tar du tider från de som är sjuka och verkligen behöver testa sig.

Testerna ska användas av de som har symtom eller av de som bor med någon med covid-19.

Du får inte hämta ut ett test för covid-19 till dig själv.

Det finns företag eller privata vårdgivare som erbjuder test för intyg.

Testning för reseintyg (Folkhälsomyndigheten.se)

Om du haft symtom i fem dagar eller mer

Beställ inte ett självtest om du haft symtom i fem dagar eller mer. Utgå då från att du har covid-19 och stanna hemma i minst sju dagar efter att du fick symtomen. Du ska inte ha någon feber och känna dig frisk i minst två dagar innan du lämnar hemmet.

Kontakta din vårdcentral om du plötsligt mår sämre. Är du allvarligt sjuk, ring 112.

Om du redan haft covid-19

Beställ inte ett nytt självtest om du haft covid-19 någon gång under de senaste sex månaderna. Inte heller för att se om du är smittfri nu.

Du kan ha kvar spår av viruset i kroppen även när du har blivit frisk. Ett nytt prov kan därför vara positivt under lång tid efteråt utan att du är sjuk eller smittsam.

Om du behöver reseintyg för utlandsresa

Du kan inte använda provsvaret från ett självtest som ett reseintyg. Du kan bara testa dig om du är sjuk och då ska du stanna hemma. Är du frisk och ska resa utomlands kan du kontakta ett företag som erbjuder testning och reseintyg.

Covid-19 och resor

Reseintyg och intyg för dig som pendlar eller reser

Beställ självtest

Beställ ett självtest genom att logga in i e-tjänsterna. Där väljer du om du ska ta testet hemma eller på en provtagningsplats. Det är gratis att beställa ett test.

Om du inte ska utnyttja din bokade tid är det viktigt att du avbokar den. Då kan tiden bokas av någon annan som verkligen behöver testa sig. 

Om du väljer att ta testet hemma, ska en person utan symtom på covid-19 och som är över 18 år vara ditt ombud för att hämta och lämna testet.

Du kan inte hämta eller lämna testet själv. Det gäller även om du själv inte har några symtom, utan behöver testa dig för att du bor med någon som har covid-19.

Alternativ 1: Självtest via apotek 

 1. Logga in och välj e-tjänsten covid-19-test. Gå vidare och välj ett apotek där testet ska hämtas ut.
 2. Stanna hemma och undvik att träffa andra än dem du bor med. 
 3. Be någon att vara ditt ombud och hämta ut testet på ett apotek. Alla vuxna över 18 år kan vara ombud. Ombudet får inte själv ha några symtom på covid-19, och måste visa både din och sin egen fotolegitimation.
 4. Är testet till ditt barn? Då ska du visa upp barnets personnummer, antingen med en fotolegitimation eller nedskrivet på en lapp. 
 5. Du tar testet hemma. Instruktioner för hur du gör följer med testet.
 6. Be ditt ombud att lämna in provet under samma dag som du tog det och på samma apotek som det hämtades ut från. Det behöver inte vara samma ombud som hämtar och lämnar provet. Ombudet får däremot inte själv ha några symtom på covid-19 och måste visa sin fotolegitimation.

Alternativ 2: Självtest på provtagningsplats

 1. Logga in och välj e-tjänsten covid-19-test. Gå vidare och välj en provtagningsplats.
 2. Stanna hemma tills du ska testa dig, och undvik att träffa andra än dem du bor med. 
 3. Ta dig till provtagningsplatsen med bil. Du får inte åka med kollektivtrafik eller taxi dit. 
 4. Sitt kvar i bilen och vänta på personal från provtagningsplatsen. Visa sedan din fotolegitimation för personalen.  
 5. Är testet till ditt barn? Då ska du visa upp barnets personnummer, antingen med en fotolegitimation eller nedskrivet på en lapp. 
 6. Ta testet i bilen. Instruktioner för hur du gör följer med testet. Lämna sedan provet till personalen. 
 7. Åk sedan direkt hem. 

Beställ test till barn och ungdomar

Barn kan testa sig om de är 6 år eller äldre. Som vårdnadshavare kan du beställa ett test åt barn mellan 6 och 12 år.

Logga in på ditt eget konto och klicka på barnets namn under rubriken Agera ombud. Då hamnar du på barnets konto och kan beställa testet därifrån. Du kan inte hämta ut ett test åt ditt barn om du beställer det från ditt eget konto. 

Så loggar du in åt ditt barn under 13 år 

Har barnet fyllt 13 år behöver hen ha ett eget BankID eller Freja e-id plus för att beställa testet. 

Så loggar du in om du är äldre än 13 år 

Boka tid hos en vårdcentral om barnet inte har en e-legitimation

Ring och boka tid hos en vårdcentral om barnet inte har en e-legitimation. Barnet får då testa sig där istället.

Hitta vårdcentraler i Skåne

Yngre barn ska stanna hemma när de blir sjuka

Barn som är yngre än 6 år ska i första hand stanna hemma så länge de är sjuka och två dagar till när de har blivit friska. Små barn får vanligtvis många förkylningar och därför kan det kännas obehagligt för dem att bli provtagna varje gång de blir sjuka.

Kontakta din vårdcentral eller ring 1177 om barnet behöver sjukvårdsrådgivning.

Så skaffar ni en e-legitimation

Problem med inloggning i e-tjänsterna?

Om du har tekniska problem med att logga in kan du kontakta supporten för 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Har du inte möjlighet att skaffa en e-legitimation? Kontakta din vårdcentral för att få hjälp med provtagning.

Avboka eller omboka ett självtest

Om du inte ska utnyttja din bokade tid är det viktigt att du avbokar den. Då kan tiden bokas av någon annan som verkligen behöver testa sig.

Du kan avboka eller omboka tiden genom att logga in i e-tjänsten där du beställde testet för att ändra din beställning.

Om du ångrar beställningen av självtestet och ännu inte har valt ett apotek eller provtagningsplats, kan du välja Ångra beställning i e-tjänsten där du beställde testet.

Så tar du självtestet hemma

När ditt ombud har hämtat testet på apoteket ska du provta dig själv. Instruktioner följer med testet. Självtestet finns i flera olika typer. Läs därför noggrant instruktionen som följer med ditt test. 

Du provtar dig med provpinne i både svalget och näsan. Det kan kännas obehagligt när provpinnen ska långt ner i svalget och det är vanligt att få en kräkreflex. Du ska också doppa provpinnen i din saliv.

När du har gjort allt som står i instruktionen försluter du provet. Förvara sedan provet i ett kylskåp, om det står så i instruktionen. Be ett ombud att lämna in provet samma dag som du tar det och på samma apotek som det hämtades på. Ombudet behöver inte förvara provet kylt på vägen till apoteket.

Det behöver inte vara samma ombud som hämtar och lämnar provet på apoteket. Ombudet behöver däremot visa upp sin egen fotolegitimation när hen lämnar provet. Provet skickas sedan från apoteket för att analyseras.

Så tar du självtestet på en provtagningsplats

 1. Ta bilen till provtagningsplatsen när du ska testa dig. Du får inte åka med kollektivtrafiken eller ta en taxi eftersom du har symtom.
 2. Sitt kvar i bilen och vänta på personalen när du kommit fram. Du måste ha med dig en giltig fotolegitimation. Det är också bra att ha med handsprit, pappersnäsdukar och en spegel.
 3. Du får testet genom bilrutan av personalen. När du testar dig sitter du kvar i bilen. Det finns olika typer av testkit. Läs noggrant instruktionen som följer med ditt test. 
 4. Ta testet med provpinne i både svalget och näsan. Det kan kännas obehagligt när provpinnen ska långt ner i svalget och det är vanligt att få en kräkreflex. Du ska också doppa provpinnen i din saliv. 
 5. När du är färdig kommer personalen och hämtar ditt prov och sedan kan du åka hem. Ta med dig skräpet från testet hem och kasta det där.

Är testet till ditt barn?

Barn kan testa sig om de är 6 år eller äldre. Som vårdnadshavare kan du beställa ett test åt barn mellan 6 och 12 år. 

Barn som har fyllt 13 år beställer testet själv med ett eget BankID eller Freja e-id plus.

På provtagningsplatsen ska du visa upp barnets personnummer, antingen med en fotolegitimation eller nedskrivet på en lapp.

Medan du väntar på ditt provsvar

Du som väntar på ditt provsvar ska stanna hemma och skydda andra personer från att bli smittade. 

Gör så här medan du väntar på ditt provsvar:

 • Stanna hemma och gå inte till arbetet, skolan och förskolan.
 • Träffa inte andra människor än dem du redan bor med. Du får till exempel inte handla i butiker eller åka tåg, buss eller annan kollektivtrafik.
 • Försök att hålla avstånd till dem du bor med.
 • Tvätta händerna ofta eller använd handsprit. Använd en egen handduk och hosta i armvecket eller i en näsduk.

Om du inte får något provsvar

Om du känner dig mycket sämre ska du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning eller kontakta din vårdcentral. Är du allvarligt sjuk, ring 112.

Hur får jag provsvaret?

Provsvaret tar 1–3 dagar. Du får ett sms och ett e-postmeddelande när du kan logga in för att se ditt provsvar. Det kan komma alla dagar i veckan, även på helgen. För att logga in behöver du en e-legitimation. 

Om du har tagit ett självtest och behöver hjälp med att hitta ditt provsvar inne i e-tjänsterna, kan du kontakta supporten för 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Hur ska jag tolka provsvaret?

Här kan du läsa vad som gäller om provsvaret visar att du har covid-19 eller om det visar att du inte har covid-19. Ibland går provet inte att bedöma och då kan du behöva ta ett nytt test.

Om ditt provsvar är försenat 

Om du inte fått ditt provsvar efter tre dagar bör du beställa ett nytt självtest. 

Stanna hemma i minst sju dagar efter att du först fick symtom. Efter sju dagar kan du ha kvar symtom som rethosta och ett försämrat lukt- och smaksinne, utan att smitta.

Du ska dessutom vara feberfri och känna dig frisk i minst två dagar innan du lämnar hemmet.

Om det inte finns några lediga tider att boka

Ibland kan det bli svårt att boka ett test om väldigt många vill testa sig.

Gör så här om du är sjuk och inte kan boka ett test:

 • Stanna hemma och gå inte till arbetet, skolan och förskolan.
 • Träffa inte andra människor än dem du redan bor med. Du får till exempel inte handla i butiker eller åka tåg, buss eller annan kollektivtrafik.
 • Försök att hålla avstånd till dem du bor med.
 • Tvätta händerna ofta eller använd handsprit. Använd en egen handduk och hosta i armvecket eller i en näsduk.

Beställ inte ett test om du haft symtom i fem dagar eller mer. Utgå då från att du har covid-19 och stanna hemma i minst sju dagar efter att du fick symtomen. Du ska inte ha någon feber och känna dig frisk i minst två dagar innan du lämnar hemmet.

Kontakta din vårdcentral om du plötsligt mår sämre. Är du allvarligt sjuk, ring 112.

Till toppen av sidan