Allergier och överkänslighet

Pollenallergi i Skåne – så får du kontroll

Innehållet gäller Skåne

Pollensäsongen kommer allt tidigare och varar längre, speciellt i södra delarna av Sverige . För dig med pollenallergi kan det vara en påfrestande period. Men även du som vanligtvis inte besväras av pollen kan reagera när det är mycket pollen i luften.

Genom att lära känna igen symtomen och medicinera rätt kan du ta kontroll över din allergi och minska dina besvär. Följ pollenprognoserna, för dagbok och medicinera rätt så kan du må bättre under hela säsongen.

Symtom

Symtomen kan upplevas olika beroende på hur känslig du är och vilka typer av pollen som finns i luften. Vanliga symtom är:

 • Röda och kliande ögon.
 • Nästäppa.
 • Upprepade nysningar.
 • Rinnsnuva.

Pollenallergi eller covid-19?

Det kan vara svårt att veta om dina symtom beror på pollenallergi eller om du har fått covid-19, båda kan ge lindriga förkylningssymtom. 

Stanna därför hemma även om du får milda symtom som snuva, lätt hosta eller ont i halsen. Du som tar läkemedel för din allergi, fortsätt med det som vanligt. Om symtomen inte förvärras, medicineringen hjälper och du bedömer att dina symtom troligtvis beror på allergi behöver du inte stanna hemma. 

Medicinera i tid

Har du besvär ska du börja ta receptfria allergitabletter. Tänk på att det tar 1–2 veckor innan ett bra skydd byggs upp, så det gäller att ha tålamod. Om dina besvär blir svåra kan du använda både ögondroppar och nässpray med kortison tills att dina besvär mildras.

Det bästa du kan göra är att lära känna din allergi och planera medicineringen i förväg. Om du för dagbok över din allergi under ett år kan du börja din medicinering i tid nästkommande år – och kraftigt minska eller helt slippa dina besvär.

Bild från pollenkalender.

1. För dagbok över dina besvär

I pollenkalendern kan du notera när dina besvär först börjar och hur stark reaktionen är för dig. Med hjälp av aktuella pollenprognoser kan du också se vilken typ av pollen du sannolikt reagerat på.

Ladda ner pollenkalendern

Ladda ner pollenkalendern till din dator eller telefon

I datorn: högerklicka på länken och välj “spara länk som”.

I telefonen: tryck på länken och håll kvar fingret tills en meny dyker upp. Välj sedan att hämta eller spara filen till din telefon.

Kom du hit från Facebook eller Instagram i din telefon? Klicka på länken för pollenkalendern. När du öppnat pollenkalendern, tryck på de tre punkterna uppe i det högra hörnet och välj att öppna sidan i en webbläsare, exempelvis Safari eller Chrome, för att kunna spara ner pollenkalendern till din telefon.

2. Följ pollenprognoserna

Pollenprognoser beräknar hur mycket pollen av olika slag det finns i luften där du befinner dig. Du kan ta del av aktuella prognoser på webbplatsen pollenrapporten.se. 

3. Medicinera i tid

Om du lär känna din allergi bättre kan du planera medicineringen inför nästa pollensäsong. För att få ett så bra skydd som möjligt ska du börja medicinera 1–2 veckor innan dina första besvär dyker upp. Skriv ner eller lägg in en notis i din mobiltelefons kalender om när och hur du reagerade, och kolla vad pollenprognosen för den dagen säger.

4. Fortsätt kuren

Det tar tid för din kropp att bygga upp skyddet. Därför ska du låta allergimedicinen verka i minst 2 veckor innan du byter till en annan allergimedicin. Människor och allergimedicin är lite som ett pussel – vi ska passa ihop med just rätt sort. Om en receptfri allergimedicin inte fungerar för dig kan en annan göra det.

Skulle du känna att tabletter inte hjälper tillräckligt, testa kortisonnässpray eller ögondroppar. Fortsätt följa pollenprognoserna och när pollen försvinner ur luften kan du fasa ut din medicin.

När ska du söka vård?

 • Om du upplever problem med andningen. 
 • Om du har långvarig hosta, det gäller hosta som varat i mer än sex veckor. 
 • Om dina symtom inte lindras efter upp till två veckor med allergibehandling. Behandling kan till exempel vara antihistamintabletter, kortisonnässpray eller ögondroppar.
 • Om du får svårt med andning vid träning.
 • Barn under 6 år bör alltid uppsöka läkare för rätt diagnos och behandling.

Vad händer i kroppen?

Pollenallergi innebär att du reagerar på ett ämne i pollen som egentligen inte är farligt för dig, men din kropp missförstår signalerna och tillkallar sitt försvar.

Pollensäsongen i Skåne

Skåne ligger ofta långt före övriga delar av landet. Pollensäsongen går i vågor, från årets början till årets slut. Pollenåret börjar med trädpollen som ebbar ut framåt sommaren. Då kommer istället olika typer av gräspollen i vågor och framåt hösten dominerar gråbopollen.

Pollenhalterna i Skåne mäts med hjälp av tre så kallade pollenfällor som finns på sjukhustaken i Malmö, Hässleholm och Kristianstad. Eftersom vädret påverkar pollenhalterna sammanställs mätningarna alltid med väderprognoser som anger vindriktning, temperatur och nederbörd.

Tips för att minska besvär av pollen

Här är några tips på hur du ytterligare kan undvika besvär:

 • Ha fönstren stängda under dagen och ta inte in blommor eller ris.
 • Undvik att vädra sängkläder eller torka tvätt utomhus.
 • Byt kläder när du varit utomhus.
 • Undvik kontakt eller torka av pälsdjur med en fuktig handduk efter promenader – pollen kan fastna i djurets päls.
 • Klipp gräset när det är daggvått eftersom dagg binder pollen.
 • Motionera utomhus på morgonen, då dagg binder pollen.
 • Undvik rökiga miljöer.
 • Duscha ur håret på kvällen.
Till toppen av sidan