PROVTAGNING FÖR COVID-19 I SKÅNE

Provtagning för dig som är sjuk

Innehållet gäller Skåne

Om du tror att du har covid-19 kan du beställa ett självtest. Testet visar om du har covid-19 just nu.

Ett PCR-test visar om du har virus i dina luftvägar och tas när du har hosta, ont i halsen, lukt- och smakbortfall eller något annat symtom som kan stämma med covid-19. 

Symtom på covid-19

Om du har symtom som skulle kunna vara covid-19 är det bra att testa dig. Beställ ett självtest och ta reda på om du har covid-19 just nu. Testet kostar ingenting och du tar det hemma.

Vem kan beställa ett självtest?

Du kan beställa ett självtest om det här stämmer in på dig:

 • Du har symtom på covid-19, till exempel snuva, ont i halsen, feber, hosta, andningsbesvär och plötsligt lukt- och smakbortfall.
 • Du är folkbokförd i Skåne.

Du kan bara beställa testet till dig själv eller när du är ombud för ett barn som är yngre än 13 år. 

Så här beställer du ett självtest

 1. Logga in och beställ testet.
 2. Stanna hemma och undvik att träffa andra än dem du bor med. 
 3. Be någon att vara ditt ombud och hämta ut testet på ett apotek. Alla vuxna över 18 år kan vara ombud. Ombudet får inte själv ha några symtom på covid-19, och måste visa både din och sin egen legitimation.
 4. Du tar testet hemma. Instruktioner för hur du gör följer med testet.
 5. Be ditt ombud att lämna in provet under samma dag som du tog det och på samma apotek som det hämtades ut från. Det behöver inte vara samma ombud som hämtar och lämnar provet. Ombudet får däremot inte själv ha några symtom på covid-19 och måste visa sin legitimation.
 6. Logga in på 1177.se för att se ditt provsvar. Provsvaret tar 1 till 3 dagar. Du får en avisering via sms och e-post om du har fyllt i dina kontaktuppgifter och godkänt aviseringar i inställningarna.

Beställa test till barn och ungdomar

Barn i alla åldrar kan ta ett PCR-test. Som vårdnadshavare kan du beställa ett test åt barn under 13 år. Logga in på ditt eget konto och klicka på barnets namn under rubriken Agera ombud.

Så här loggar du in åt ditt barn under 13 år 

För att kunna hämta ut testet ska testet vara beställt från barnets konto. Du kan inte hämta ut ett test åt ditt barn om du beställer det från ditt eget konto.

Har barnet fyllt 13 behöver hen ett eget BankID eller Freja eID Plus.

Det kan vara svårt att ta provet på väldigt små barn. Då kan du vända dig till vårdcentralen som bedömer om ett prov ska tas. 

Så skaffar ni en e-legitimation

Hur går testet till?

När ditt ombud har hämtat testet på apoteket ska du provta dig själv. Instruktioner följer med testet.

Du tar testet med en provpinne i både svalget och näsan. Det kan kännas obehagligt när provpinnen ska långt ner i svalget och det är vanligt att få en kräkreflex. Du ska också doppa provpinnen i din saliv.

När du har gjort allt som står i instruktionen försluter du provet. Förvara sedan provet i ett kylskåp. Be ett ombud att lämna in provet samma dag som du tar det och på samma apotek som det hämtades på. Ombudet behöver inte förvara provet kylt på vägen till apoteket.

Det behöver inte vara samma ombud som hämtar och lämnar provet på apoteket. Ombudet behöver däremot visa upp sin egen legitimation när hen lämnar provet. Provet skickas sedan från apoteket för att analyseras.

Medan du väntar på ditt provsvar

Du som väntar på ditt provsvar ska stanna hemma och skydda andra personer från att bli smittade. 

Gör så här medan du väntar på ditt provsvar:

 • Stanna hemma och gå inte till arbetet, skolan och förskolan.
 • Träffa inte andra människor än dem du redan bor med. Du får till exempel inte handla i butiker eller åka tåg, buss eller annan kollektivtrafik.
 • Försök att hålla avstånd till dem du bor med.
 • Tvätta händerna ofta eller använd handsprit. Använd en egen handduk och hosta i armvecket eller i en näsduk.

Hur får jag provsvar?

Provsvaret tar en till tre dagar. Du får ett sms och e-post när du kan logga in på 1177.se för att se provsvaret. För att logga in behöver du en e-legitimation.

Hur ska jag tolka provsvaret?

Här kan du läsa vad som gäller om provsvaret visar att du har covid-19 eller om det visar att du inte har covid-19. Ibland går provet inte att bedöma och då kan du behöva ta ett nytt test.

Du som är på besök i Skåne

Är du på besök i Skåne och har blivit sjuk? Då ska du ringa 1177. De kan hänvisa dig till en vårdcentral som bedömer om du bör ta ett test för covid-19. Testet tas då på vårdcentralen.

Till toppen av sidan