OM DITT PROVSVAR

Positivt provsvar: Du har covid-19

Innehållet gäller Skåne

Har du fått ett provsvar som visar att du har covid-19? Då ska du stanna hemma för att inte smitta andra. Det gäller även dig som väntar på ett provsvar som inte har kommit ännu.

Stanna hemma så du inte smittar någon

Det är viktigt att du stannar hemma minst sju dagar för att inte smitta andra om du har covid-19 eller testas för det.

Du är smittsam från och med 24 timmar innan du först kände dig sjuk och fick symtom, tills att dina symtom har försvunnit. Stanna hemma två dagar till efter att dina symtom har försvunnit.

Du smittar inte om du efter sju dagar bara har kvar symtom som rethosta och försämrat lukt- och smaksinne.

Symtom på covid-19

Samlad information om coronaviruset i Region Skåne

Du måste skydda andra från att smittas

Du som är sjuk eller väntar på testsvar ska skydda personer i din omgivning. Det står i smittskyddslagen och kallas för skyddsplikt.

Information om smittskyddslagen

Informera om att du har covid-19

Du kommer att bli uppringd av en sjuksköterska som gör en smittspårning tillsammans med dig. Du måste hjälpa till i smittspårningen. Den viktigaste delen är att informera de personer du kan ha smittat.

  • Tänk igenom vilka personer du har varit i nära kontakt med under tiden som du hittills har varit smittsam. Tiden räknas från och med 24 timmar innan du först kände dig sjuk och fick symtom på covid-19 till och med nu. Det kan vara personer du bor med, de som har varit på besök hos dig eller som du har besökt, vänner, kollegor eller personal i hemtjänsten.
  • Ring, sms:a eller mejla dem du varit i nära kontakt med och informera dem om att de kan ha blivit utsatta för smitta.
  • Be dem läsa den här informationen: Du som haft nära kontakt med någon som har covid-19
  • Berätta att de bör testas om de får symtom inom 14 dagar från att ni träffades och informera dem om att de bör träffa så få personer som möjligt under denna period.

Stanna hemma och undvik att träffa andra

Du ska också göra så här för att skydda andra:

  • Stanna hemma och gå inte till arbetet eller skolan.
  • Träffa inte andra människor än dem du redan bor med. Du får till exempel inte gå och handla eller åka tåg, buss, flyg eller annan kollektivtrafik.
  • Var noggrann med att tvätta händerna ofta eller använd handsprit. Använd en egen handduk och hosta i armvecket eller i en näsduk.
  • Håll avstånd till dem du bor med, minst en meter och gärna två meter.
  • Undvika att äta tillsammans med andra, dela helst inte badrum om det går och var gärna i ett eget rum om det är möjligt. Kom ihåg att tvätta händerna om du måste vara i gemensamma utrymmen som kök och badrum.

Ring alltid först om du behöver vård

Ibland kan man bli sämre efter ungefär en vecka. Om du blir mycket sämre eller besvär med andningen, ska du alltid kontakta vården.

Om du behöver söka vård är det viktigt att ringa först och inte åka direkt till en mottagning. Det är för att undvika att smitta andra om du har covid-19. Det finns särskilda rutiner för hur du i så fall tas om hand.

Ring 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Ring 112 om du blir allvarligt sjuk.

Till toppen av sidan