Personliga berättelser

Reportage: Jens fick bättre självförtroende med KBT på nätet

Känslan av att alltid tänka på vad andra personer tänker om honom fick Jens att vilja förändras. Han ville bli mer utåtriktad och kunna säga saker utan att först tänka efter vad andra skulle tycka. Han letade först efter en terapeut han kunde träffa men fick tips från en vän om KBT på nätet.

En person sitter vid ett köksbord och håller i en mobiltelefon.
Det bästa med behandlingen var att få feedback från behandlaren, säger Jens.

Jens gick in på 1177.se och anmälde intresse för en KBT-behandling på nätet. KBT är en förkortning av kognitiv beteendeterapi och är en sorts psykoterapi. Just den behandling som Jens sökte var inriktad på social ångest, som även kallas social fobi.

– Det lät spännande med behandling på internet mot social ångest, men jag funderade också på om det verkligen skulle hjälpa mig. Jag bestämde mig ändå för att testa, säger Jens.  

Det första mötet med behandlaren

Vid det första mötet med behandlaren fick Jens reda på mer om vad behandlingen skulle gå ut på och innehålla. Behandlingen skulle pågå under elva veckor och skulle bestå av tio olika delar, eller moduler som de kallas. Varje modul bestod av både text och hemuppgifter. Ibland kunde det vara frågor som han skulle svara på, som behandlaren sedan gav feedback på. Ibland var det fysiska övningar som han skulle göra.

– Det var verkligen smidigt och det kändes som att jag fick bra kontakt med behandlaren. Det bästa med behandlingen var att få feedback från behandlaren. Den tog sig verkligen tid att läsa vad jag hade skrivit och kom med tankar och förslag på hur jag kunde tänka annorlunda. Det var aldrig så att de bara skrev ”bra jobbat” och ingenting mer. 

Det gick att anpassa efter vardagen

Jens beskriver hur han som småbarnsförälder alltid har för lite tid. Oftast satt han vid köksbordet hemma och gjorde uppgifterna vid datorn eller mobilen. Texterna kunde vara mellan tio och tjugo sidor men eftersom de var lättlästa, så tog det ändå inte så mycket tid. Hemuppgifterna varierade och han kunde välja något som han ville göra utifrån vad modulen hade handlat om. 

Det som drev Jens var att han verkligen ville göra den här förändringen.  Han ville få bättre självförtroende och bli mer utåtriktad. 

– Jag tror att man måste känna så, annars blir det här bara ett måste. Desto längre jag kom i behandlingen, desto mer intresserad blev jag. Det blev en liten aha-upplevelse att förstå varför jag gör som jag gör.

Ett stort steg var att berätta för chefen

I början av behandlingen hade Jens bara berättat för familj och nära vänner att han gjorde det här. Men en hemuppgift inom behandlingen fick Jens att ta ett steg till.

– Uppgiften var att prata med en auktoritär person. Jag valde att berätta för chefen på jobbet om min behandling. Det var som en barriär som jag kom över. Efter det kändes det okej att berätta för kompisar som jag inte känner lika bra. 

Behandlingen gjorde Jens intresserad av psykologi

Behandlingen har gjort att Jens har blivit mer intresserad av psykologi och varför vi gör som vi gör. Men den största skillnaden är att han blivit mer utåtriktad.  

– Innan behandlingen tänkte jag att jag måste säga något intressant hela tiden. Nu bryr jag mig inte så mycket om vad andra personer tänker när jag säger något. Jag säger vad jag tycker, och så får de tycka vad de vill.

Jens heter egentligen något annat. 

Mer på 1177.se

Psykoterapi och psykologisk behandling

Psykoterapi eller annan psykologisk behandling innebär ofta samtalsbehandling, antingen ensam eller ihop med andra. Ibland kan du få terapi som internetbehandling.

Social ångest

Social ångest innebär att du är rädd för att hamna i situationer med andra människor, där du riskerar att känna dig bortgjord eller granskad. Det finns hjälp att få om du behöver.

Ångest

Ångest är rädsla eller oro som ofta känns i kroppen. Ångest kan kännas mycket obehagligt och skrämmande, men är ofarligt. Däremot kan det påverka livet mycket om du har ångest ofta. Då kan du behöva hjälp att må bättre.

Till toppen av sidan